duminică, 1 septembrie 2024

Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea VI

 1. Cercetările arheologice de la situl Stăuceni-Holm din această săptămână au dezvelit structura podelei clădirii formată din bârne de mari dimensiuni, acoperite cu un strat de lut de peste 10 cm grosime.





Au fost observate și documentate aglomerări ceramice pe care le considerăm spații funcționale în care se prepara sau păstra hrana în interiorul clădirii. Vatra recompusă din fragmentele aflate pe podea a fost o provocare pentru studenții din Germania, care se află în practică de specialitate.


#stauceni2024 #StăuceniHolm #cercetare #arheologie #cooperare #internationala #cucuteni #sasemilenii #vatra #muzeuljudeteanbotosani

 

Sursa informațiilor Muzeul Judetean BT.

2. Să „ne distrăm” în continuare, cu pietrele...



„Un alt caz particular îl oferă două pupitre de la contraforturile din colțurile de sud ale turnului clopotniță. Cel de la vest are latura aliniată lis la fața laterală a contrafortului. Se mai disting două urme de la cleștele de ridicare (probabil o ezitare ori un rateu de prindere/ridicare) (lacrimar original). În schimb, cel de-al doilea, posedă de aceeași latură oblică, laterală, o profilatură care nu se potrivește absolut deloc la structura ori decorarea unui capăt de contrafort. Doar frontala are structura picurătorului obișnuit. Dar ea pare să se fi continuat odinioară în jos. Mai departe, aceeași placă se distinge clar oprită la jumătatea lateralei, urmară de o plombă cu mortar, o altă profilatură mică, asemănătoare, dar așezată nepotrivit. În fine, spre peretele turnului exisă altă piatră cu profilatura similară. Lucrătura contrafăcută este trădată de prezența unor blocuri noi de piatră, așezate în asize inferioare (contrafort măsluit). Dacă adăugăm faptul, multiplu verificat, potrivit căruia lacrimarele/picurătoarele nu au avut inițial decât profile frontale, ajungem la concluzia unei contrafaceri tardive, care nu poate fi pusă decât pe seama șantieriștilor de la DMI București.”

 

Sursa informațiilor Adrian Andrei Rusu.

3. 𝐎 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞 𝐫𝐢𝐭𝐮𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐦𝐞 𝐠𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐢𝐜𝐞 la 𝐃𝐞𝐬𝐚, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐥𝐣.




𝐈̂𝐧 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝟐𝟎𝟎𝟓, 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐧𝐞𝐜𝐫𝐨𝐩𝐨𝐥𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐢𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐞𝐩𝐨𝐜𝐚 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 „𝐋𝐚 𝐑𝐮𝐩𝐭𝐮𝐫𝐚̆”, 𝐝𝐚𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐬𝐞𝐜𝐨𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐈𝐈 – 𝐈𝐈𝐈 𝐩. 𝐂𝐡𝐫., 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐨 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞 𝐫𝐢𝐭𝐮𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐦𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐠𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐢𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐢𝐠𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐢 (𝐬𝐟𝐚̂𝐫𝐬̦𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐬𝐞𝐜. 𝐈𝐈𝐈- 𝐬𝐞𝐜. 𝐕𝐈 𝐩. 𝐂𝐡𝐫.).
Depunerea era formată din 2 spade de fier de tip „spatha”, un vârf de lance și unul de pillum, precum și un prinzător de teacă. În momentul descoperirii, ambele spade, lungi de cca. 1 m, păstrau urme de lemn de la tecile cu care au fost depuse în pământ.
De-a lungul anilor, în cursul săpăturilor arheologice pe malul Dunării de la Desa, jud. Dolj, specialiștii Muzeului Olteniei au mai făcut descoperiri asemănătoare, ceea ce este un indiciu pentru caracterul sacru al zonei pentru comunitățile antice.
𝐓𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟓 𝐩𝐢𝐞𝐬𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐟𝐨𝐧𝐝 𝐚 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐬𝐞𝐬𝐜 𝐢̂𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚̆ „𝐑𝐞𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚̆ 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚”- 𝐒𝐚𝐥𝐚 „𝐄𝐯𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐈̂𝐧𝐭𝐮𝐧𝐞𝐜𝐚𝐭”.
𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞: 𝑑𝑟. 𝑀𝑎𝑟𝑖𝑢𝑠 𝐶𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑎𝑛 𝐵𝑎̂𝑠𝑐𝑒𝑎𝑛𝑢, 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓, 𝑆𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝐼𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒-𝐴𝑟ℎ𝑒𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑒.
Fotografii: în timpul cercetărilor, Șantierul arheologic de la Desa, Dolj și Expoziția Permanentă- 𝐶𝑎𝑚𝑒𝑙𝑖𝑎 𝑆𝑎̆𝑣𝑒𝑠𝑐𝑢, 𝑅𝑒𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡 𝑑𝑒 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 - 𝐵𝑖𝑟𝑜𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑀𝑎𝑟𝑘𝑒𝑡𝑖𝑛𝑔.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

4. Ieri, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, s-a încheiat stagiul de practică al studenților Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universității din București și Universität zu Köln.















Stagiul de practică s-a desfășurat în două serii, la care au participat 17 studenți și masteranzi, cărora li s-au adăugat câțiva voluntari, studenți și viitori studenți!
Cercetarea arheologică din acest an a avut ca obiectiv finalizarea săpăturilor unuia dintre cele mai emblematice edificii din Sarmizegetura, “templul zeilor palmireni”, situat în vecinătatea vestică a Forului lui Traian. În cursul săpăturilor au fost descoperite numeroase elemente arhitecturale impozante (baze de coloane, fragmente de fusuri, capiteluri și elemente decorative din marmură), precum și artefacte interesante. Săpătura, uneori anevoioasă, a fost dublată de înregistrarea și interpretarea datelor în timp real, prin utilizarea celor mai noi tehnologii în domeniu.
De asemenea, au fost realizate ghidaje pe sit și în muzeu, fiind susținute prezentări și prelegeri de către prof.dr. Ioan Piso, dr. Ovidiu Țentea și dr. Florian Matei-Popescu. Spre finalul cercetării am beneficiat de colaborarea colegilor Călin Neamțu și Paul Bere, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, precum și de cea a lui Dan Costea, de la PACO IMPEX SRL
Au fost organizate și două excursii, prima dintre ele având ca obiectiv bisericile medievale din Densuș și Ostrov. La finalul stagiului a avut loc excursia tradițională la Grădiștea de Munte, unde ghidajul și dezbaterile s-au întins agreabil pe durata unei zile întregi!
Finanțarea campaniei a fost asigurată de Ministerul Culturii (PNFCA 2024), Muzeul Național de Istorie a României și Antiquitas.
Rezultatele acestei companii vor fi prezentate la cercurile studențești, precum și la alte reuniuni științifice de profil, asupra cărora vom reveni!

 

Sursa informațiilor Arheologie UBB.

5. O strachină modelată manual, descoperită la #Aghireș/Sub Pășune #Sălaj

Arsă parțial, cu buza ușor invazată și pastă maronie cu cioburi pisate. Face parte dintr-un cuptor de olărit dezafectat din secolul al III-lea î.Hr.  Un mic tezaur al istoriei noastre!


#DescopeririArheologice #PatrimoniuCultural #IstorieAntică #MeșteșuguriVechi

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

6. O nouă cercetare arheologică și o tabără pentru elevi și studenți, organizate în satul Oglinzi, com. Răucești, pentru investigarea unui sit special.




Este vorba de o exploatare a apelor sărate de comunități neolitice timpurii, adică de aproape 8000 de ani.
Ne dorim ca prin această activitate sa implicăm o parte a comunității locale în procesul de cunoaștere a patrimoniului arheologic.
Am constatat cu bucurie că elevii, coordonați de doamna Niculina Ioan, au rezonat foarte bine cu activitățile specifice unui șantier arheologic.
Finanțarea taberei a fost asigurată de Merlin's Beverage, cărora le mulțumim!


#archaeology #prehistory #education #heritage #science

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

7. Săpături de vară. Necropolă Tomis. Mormânt secolul al II -lea AD.


Summer excavations. Tomis Necropolis. Tomb 2nd century AD.


Sursa informațiilor Archaeologia Tomitana.

8. Ultimele zile ne rezervă mereu surprize pe șantierele arheologice, iar cercetarea de la Stăuceni-Holm nu face excepție.


 





Vase întregi sau întregirile, unelte de piatră și os, precum și stâlpi de susținere fixați cu bucăți de chirpici, toate au apărut recent. 


#stauceni2024 #cercetare #cooperare #arheologie #echipa #internațională #cucuteni #vase #muzeuljudeteanbotosani

 

Sursa informațiilor Muzeul Judetean BT.

9. 12 R – egy kicsit másképp

10. ZIUA ARHEOLOGIEI LA SITUL CĂLUGĂRENI De Ziua Arheologiei, vizitatorii Parcului arheologic de la Călugăreni - județul Mureș, au putut trăi la acest sfârșit de săptămână o zi din viața soldaților romani care au populat castrul roman de aici după cucerirea Daciei. - VIDEO

11. Consiliul Județean Alba s-a mutat în noul sediu din Cetatea Alba Carolina. Clădirea este o combinație între nou și vechi 

 

Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV

43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I

44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II

45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III

46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO

47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I

48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II

49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III

50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I

51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II

52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III

53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV

54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I

55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II

56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III

57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I

58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II

59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III

60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV

61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I

62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II

63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III

64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I

65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II

66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III

67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV

68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I

69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II

70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III

71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV

72. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V

73. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VI

74. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VII

75. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea I

76. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea II

77. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea III

78. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea IV

79. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea V

80. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea VI

81. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea I

82. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea II

83. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea III

84. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea IV

85. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea I

86. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea II

87. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea III

88. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea I

89. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea II

90. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea III

91. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea I

92. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea II

93. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea III

94. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea I

95. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea II

96. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea III

97. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea IV

98. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea V

99. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea I

100. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea II

101. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea III

102. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea IV

103. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea I

104. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea II

105. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea III

106. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea IV

107. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea V

108. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea I

109. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea II

110. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea III

111. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea IV

112. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea I

113. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea II

114. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea III

115. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea I

116. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea II

117. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea III

118. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea IV

119. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea V

120. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea VI

121. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea VII

122. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea I

123. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea II

124. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea III

125. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea IV

126. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea V

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu