sâmbătă, 7 septembrie 2024

𝐂ă𝐥𝐮ț𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐞 - Hippocampus hippocampus, Linnaeus, 1758

 


𝐄𝐗𝐏𝐎𝐍𝐀𝐓𝐔𝐋 𝐋𝐔𝐍𝐈𝐈 


𝐂ă𝐥𝐮ț𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐞 - Hippocampus hippocampus, Linnaeus, 1758


Este un pește marin, cu 𝐚𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭 ș𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥 𝐚𝐭𝐢𝐩𝐢𝐜𝐞 pentru clasa peștilor, din care face parte.


Există aproximativ 𝟱𝟰 𝗱𝗲 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗰ă𝗹𝘂ț𝗶 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗲 în întreaga lume și, posibil, tot atâtea subspecii. Este adesea dificil pentru oamenii de știință să identifice căluți de mare, deoarece indivizii din aceeași specie pot varia foarte mult ca aspect. Noi specii continuă să fie descrise, în continuare.


Spre deosebire de majoritatea celorlalți pești, căluții de mare 𝗻𝘂 𝗮𝘂 𝘀𝗼𝗹𝘇𝗶, având în schimb un 𝗲𝘅𝗼𝘀𝗰𝗵𝗲𝗹𝗲𝘁 alcătuit din plăci dure, externe, osoase. 


Corpul este comprimat lateral, capul este fixat pe trunchi în unghi drept, având un bot tubular, astfel că 𝘀𝗲𝗮𝗺ă𝗻ă 𝗰𝘂 𝗰𝗮𝗽𝘂𝗹 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗰𝗮𝗹, fenomen unic în clasa peștilor.


Cu 𝗰𝗼𝗮𝗱𝗮 î𝗻𝗴𝘂𝘀𝘁ă ș𝗶 𝗽𝗿𝗲𝗵𝗲𝗻𝘀𝗶𝗹ă, se prinde de plantele acvatice. Înotătoarea codală lipsește. Înotătoarea dorsala are marginea rotunjită. 


Pe lângă aspectul lor deosebit, și mai impresionant este faptul că 𝐦𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐢𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 ”𝐩𝐨𝐚𝐫𝐭ă 𝐬𝐚𝐫𝐜𝐢𝐧𝐚”. Femela transferă într-un buzunar incubator de pe partea ventrală a masculului, între 50 -150 ouă (pentru speciile mai mici), până la 1500 de ouă, pentru speciile mai mari, pe care masculul le autofertilizează. Timpul de gestație variază de la 14 zile la 4 săptămâni. Nașterea poate fi un proces lung, cu contracții care durează până la 12 ore.


𝐀𝐦𝐞𝐧𝐢𝐧ță𝐫𝐢
Căluții de mare sunt amenințați în întreaga lume din trei motive principale:
Pentru 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă 𝐜𝐡𝐢𝐧𝐞𝐳ă, peste 150 de milioane de căluți de mare sunt luați anual din mediul natural și folosiți pentru diferite tipuri de medicamente.


Alături de scoici și stele de mare, sunt recoltați din mare si lăsați sa moară la soare, fiind apoi 𝐯â𝐧𝐝𝐮ț𝐢 𝐜𝐚 𝐬𝐮𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐮𝐫𝐢.


Datorită 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐫ț𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐞, aproximativ un milion de căluți de mare sunt afectați anual și se crede că mai puțin de 1.000 supraviețuiesc mai mult de șase săptămâni.


În muzeul nostru pot fi observați în sala a 2-a , alături de alte specii de pești marini.


Sursa https://www.theseahorsetrust.org/seahorse-facts/

 

Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu