luni, 9 septembrie 2024

Expoziția „Arta colecționarului în sistematica minerală”

 

 

Comunitatea colecționarilor de minerale din România include o varietate fascinantă de oameni pasionați care au acumulat colecții impresionante prin estetica eșantioanelor și conceptul general al colecțiilor. Dintre acestea, colecția domnului Neculai Pașcanu, începută în anul 2007 și compusă din peste 1800 de piese, se bucură de o notorietate deosebită.


Neculai Pașcanu a fost arhitect, iar aprecierea sa pentru formele geometrice a condus la pasiunea pentru frumusețea spontană a lumii minerale, caracterizată de rigoarea geometrică a formelor cristaline. Domnul Pașcanu s-a implicat activ în popularizarea mineralogiei, având relații strânse cu colecționarii francezi, și fiind un membru activ al platformei Mindat unde a contribuit cu fotografii de înaltă calitate și sensibilitate artistică, o parte dintre ele fiind publicate și în revista Le Règne Minéral.


Expoziția „Arta colecționarului în sistematica minerală”, găzduită de Muzeul Geologic Național și dedicată memoriei arhitectului și colecționarului Neculai Pașcanu, cuprinde aproximativ 500 de eșantioane reprezentând cca. 300 de specii minerale. Este o colecție estetică organizată, conform viziunii domnului Pașcanu, după criterii sistematice de o rigoare caracteristică mediilor de specialitate. Vizitatorii vor avea oportunitatea de a admira și studia eșantioane de pe tot cuprinsul globului, printre care menționăm aur nativ din România, topaz din SUA, și fluorină din China.


Expoziția se va desfășura în perioada 11 octombrie 2024 – 15 ianuarie 2025 în cadrul Muzeului Geologic Național, la adresa Bd. Pavel D. Kiseleff 2, Sectorul 1, București, și va fi vernisată la data de 11 octombrie 2024, ora 14.00.

 

Sursa informațiilor Muzeul Geologic Național.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu