miercuri, 18 septembrie 2024

18 septembrie - Ziua Internațională a Geologilor

 




18 septembrie - Ziua Internațională a Geologilor


Astăzi celebrăm o știință care ne ajută să înțelegem structura și istoria planetei noastre: geologia. Din grecescul „gaia” (pământ) și „logos" (cuvânt), geologia este știința care dezvăluie povestea ascunsă a Pământului, strat după strat.
În România, utilizarea rocilor și mineralelor se regăsește încă din epoca paleolitică, dovezi fiind găsite în uneltele din piatră. În Antichitate, mineritul era o activitate intensă, iar exploatarea resurselor naturale a contribuit la dezvoltarea civilizațiilor de pe teritoriul țării noastre.
Grigore Cobălcescu, pionierul geologiei românești, a pus bazele acestei științe în 1862, prin publicarea lucrării „Calcariul de la Răpidea”. Aceasta a fost prima lucrare geologică originală din România, marcând un punct de referință în cercetarea geologică a spațiului nostru.
În 1906, a fost fondat Institutul Geologic al României, iar de atunci, cercetările realizate au consolidat poziția României pe harta mondială a geologiei, contribuind la descoperiri remarcabile legate de structura subsolului, resursele minerale și evoluția formelor de relief.
Colecția găzduită la Muzeul Național al Banatului este formată din 4528 de eșantioane, incluzând roci și minerale specifice zonei fierului din centre bănățene străvechi, precum Ocna de Fier și Dognecea, dar și din zona Baia Mare. În ceea ce privește materialul paleontologic, colecția cuprinde eșantioane din depozite bănățene, cu o reprezentare semnificativă a erei mezozoice (sfârșitul perioadei cretacice) și erei neozoice.
Vă invităm să explorați câteva imagini din Colecția de minerale și paleontologie a Secției de Științele Naturii de la Muzeul Național al Banatului, unde veți putea descoperi fragmente din istoria Pământului. Sperăm ca în curând să vă putem prezenta aceste comori într-o expoziție dedicată, ce va aduce în fața dumneavoastră lumea fascinantă a geologiei.


La mulți ani tuturor geologilor!


#mnab #ziuainternationalaaarheologiei

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu