luni, 2 septembrie 2024

Știați că cel mai frumos limax din lume se află în România?

 



Știați că cel mai frumos limax din lume se află în România


În fauna din România trăiește și una dintre cele mai frumoase specii de melci fără casă din lume: Bielzia coerulans (M. Bielz, 1851) sau limaxul albastru, care este o specie endemică pentru Munții Carpați. 


Limaxul albastru preferă zonele umede ale pădurilor de conifere și foioase din regiunile alpine și subalpine și oate fi întâlnit și la altitudini de 1.800 m. Este un melc greu de observat în natură – în timpul zilei preferă ascunzătorile formate de trunchiuri căzute, aflate în descompunere, pietre sau grote umede și răcoroase. Hrana sa preferată este alcătuită din ciuperci, dar consumă și plante verzi sau licheni. 


Melcii devin albaştri la maturitate, de regulă în lunile iunie-iulie. Pot exista şi variații de culoare pentru adulți, de la verde și turcoaz până la negru. Juvenilii sunt galben-maronii, cu benzi laterale mai închise. Împerecherea are loc de obicei pe sol și adulții mor după depunerea pontei, alcătuită din aglomerări de 30 până la 80 de ouă. Juvenilii hibernează în sol.


Un text scris de dr. Oana Paula Popa, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti și coordonator al Laboratorului de Biologie Moleculară, care poate fi citit integral aici:
https://mindcraftstories.ro/.../limacsii-melcii-fara.../...

 
#muzeulantipa #biodiversitate #limax

 
Foto: Shutterstock


Seria #Orasultaumuzeultau este o colaborare între Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" și Mindcraft Stories, care-și propune să ofere cititorilor articole despre biodiversitatea urbană din România, scrise de cercetătorii muzeului.

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu