Știați că România ascunde un mineral unic în lume?
În inima Munților Pădurea Craiului, în Peștera Ungurului, s-a descoperit în 1993 crisitul, un mineral care nu mai există nicăieri altundeva pe glob! Formarea acestui mineral special a avut loc în condiții geochimice unice, cu ape acide și în prezența mineralelor precum pirita, fapt care a atras atenția cercetătorilor din întreaga lume.
Peștera Ungurului, situată în nordul Munților Pădurea Craiului, în apropierea localității Șuncuiuș (jud. Bihor), s-a format prin procese geologice ce au început acum aproximativ 245 de milioane de ani, în perioada Triasicului. La acea vreme, zona era acoperită de mările calde, unde trăiau diverse vietăți marine precum coralii, scoicile și melcii. După moartea acestora, cochiliile s-au depus pe fundul mării, formând straturi de calcar prin procesul de cimentare. Acest lucru este dovedit de numeroasele fosile care pot fi observate în rocile de calcar, cu fragmente predominante de corali și cochilii.
Peștera a fost modelată de apele Pârâului Hodoaba, care au mărit fisurile din calcare. Inițial, peștera era complet inundată, dar, odată cu adâncirea Crișului Repede, apele au săpat și mai adânc, provocând prăbușirea unor blocuri mari de calcar. Astăzi, peștera este traversată de un pârâu alimentat de torenți și de o mlaștină formată într-o galerie de mină.
Dacă vreți să ajungeți la ea, trebuie să traversați o punte suspendată peste apele râului.
#DescoperăRomânia #PeșteraUngurului #MineraleRare #Crisit #MistereleNaturii #Geologie #Aventură
Sursa informațiilor Ana-Maria Negrila.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu