joi, 5 septembrie 2024

Monedă Drahmă Callatis, tip Herakles, circa 300-280 î.e.n., argint, piesă rară

 


Monedă Drahmă Callatis, tip Herakles, circa 300-280 î.e.n., argint, piesă rară

Preț de pornire
€ 350

Descriere
argint d=18 mm


Detalii

Legendă avers: capul lui Hercule purtând blana de leu, orientat spre dreapta.

Legendă revers: KALLATIA, alături de un spic de grâu și o bâtă deasupra și de o tolbă cu un arc în partea inferioară.

Cel de-al doilea oraş pontic care a bătut monedă a fost Callatis. Despre întemeierea la sfârşitul secolului al VI-lea a.Chr. a oraşului Callatis (astăzi Mangalia), colonie de origine doriană, există informaţii de la Pseudo – Scymnos, care arată că acesta a fost înfiinţat de grecii veniţi din Heracleea Pontică (azi Eregli, în Turcia).

Monedele kallatiene din argint au avut o arie relativ restrânsă de circulaţie, numărul pieselor cunoscute fiind destul de redus, justificat fiind de numărul mic de descoperiri.

Primele emisiuni ale coloniei Callatis sunt drahmele de argint, bătute după sistemul ponderal aeginetic (de la Aegina) folosit si în oraşe ca Heraclea Pontică, Bysantion şi Sinope.

Pe avers apare Herakles imberb, strămoşul mitic al grecilor din Callatis, cu blana leului din Nemea pe cap, iar pe revers, alaturi de spicul de grâu, se afla armele eroului grec, măciuca, arcul şi tolba cu săgeţile înveninate cu sângele Hydrei din Lerna. 

 

Sursa informațiilor: https://www.artmark.ro/ro/licitatie/licitatia-de-istorie-5582024/lot/moneda-drahma-callatis-tip-herakles-circa-300-280-ien-argint-piesa-rara-ro-94137

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu