miercuri, 11 septembrie 2024

MIROS DE PÂINE CALDĂ. PÂINEA ÎN EPOCA REGATULUI DAC

 

Pentru mulți dintre noi, pâinea este astăzi alimentul pe care îl folosim cel mai des pentru a susține șunca, salamul sau cașcavalul în sandvișul nostru. Însă o astfel de percepție este foarte diferită față de cea a oamenilor care au trăit chiar și cu câteva generații în urmă. Putem spune că, pe parcursul mai multor milenii din istoria omenirii, pâinea a reprezentat unul dintre produsele cele mai importante în alimentație.


Dacă ar fi să ne îndreptăm atenția asupra modului în care era preparată pâinea într-un moment anume din istoria omenirii și într-o anumită arie geografică, poate că am întâmpina unele greutăți. De la o astfel de curiozitate a pornit și ideea demersului nostru. Oare cum se poate distinge procesul de preparare a pâinii în timpul Regatului Dac prin intermediul descoperirilor arheologice? Răspunsul la care am ajuns s-a concretizat în expoziția pe care vă invităm să o vizitați:


În data de 12 septembrie 2024, la sediul Muzeului de Istorie și Artă din Zalău, va fi vernisată expoziția: MIROS DE PÂINE CALDĂ. PÂINEA ÎN EPOCA REGATULUI DAC. Produsul muzeal este rodul colaborării Muzeului din Zalău, Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și a Institutului de Arheologie și Istoria Artei, din Cluj-Napoca.
Pentru aceia dintre dumneavoastră, care nu veți putea să fiți prezenți la vernisaj, promitem să revenim cu amănunte.

 

Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu