vineri, 6 septembrie 2024

Câteva medalii românești deosebite în licitația Artmark - Licitația de Istorie #558/2024 - 06.09.2024 - Partea I

 I. Medalia "Asociațiunea română pentru înaintarea și dezvoltarea științelor", gravori Theodor Radivon si Mauriciu Carniol fiul, o variantă rară cu numele participantului incizat “N. Protopopescu”, 1903


Preț de pornire
€ 100

Descriere
alamă argintată d=6.5 cm
 
 
II. Medalia comemorativă ”Ștefan cel Mare”, 1904, argint, gravată de Mayer & Wilhelm, Stuttgart
 
 

 

Preț de pornire
€ 350

Descriere
argint 950 d=4 cm

Detalii

Medalia face parte din setul de piese comandate de către Societatea Numismatică Română la începutul veacului ilustrând portretele celor mai de seamă domnitori munteni și moldoveni.
 
 
III. Medalia comemorativă ”Mihai Viteazul”, 1905, argint, gravată de Mayer & Wilhelm, Stuttgart
 

 
Preț de pornire
€ 400

Descriere
argint 1000 d= 4 cm

Detalii

În anul 1905, Societatea Numismatică Română comandă la Stuttgart o medalie dedicată lui Mihai Viteazul. Această medalie înfăţişează pe avers bustul lui Mihai-vodă cu mantie cu guler de blană, căciulă înclinată spre dreapta, cu penaj şi agrafă în partea stângă. În partea superioară a medaliei este gravată legenda semicirculară: MIHAI VODĂ VITEAZUL 1593-1601.
Pe revers, în partea superioară este gravată o pecete, aşezată pe un hrisov, înfăţişând stemele reunite ale Ţării Româneşti, Moldovei şi Transilvaniei.
Sus, vulturul cu crucea în cioc, soarele la stânga, luna la dreapta (stema Ţării Româneşti), având la bază pe un ştraif textul slavon care se traduce prin: ,,şi rugă şi dragoste” (lui Dumnezeu).
Mai jos, un scut pe care este aplicat capul de bour cu o stea între coarne, având alături o rozetă în partea stângă şi semiluna în partea dreaptă (stema Moldovei). Scutul este susţinut de sfinţii Constantin şi Elena, care au între ei, mai jos, doi lei care ţin o spadă dreaptă, aşezată pe şapte vârfuri de munţi (stema Transilvaniei). Pe marginea sigiliului, inscripţia în limba slavonă, care se traduce prin: ,,+Io Mihail voievod al Ţării Româneşti, al Ardealului şi al Moldovei”. În partea de sus a medaliei, în semicerc şi continuată pe cinci rânduri, legenda: EROVLUI CREŞTINATAŢEI, LVI MIHAI VODA VITEAZVL DOMNVL TEREI ROMANESTI, ARDEALVLVI ŞI MOLDOVEI IN SEMN DE RECVNOSTINŢA 1601-1901. În partea de jos, cu litere majuscule de dimensiuni reduse, este menţionat emitentul: SOC. NVMISMATICA ROMANA 1905. 
 
 
IV. Medalia ”Aniversarea Unirii Principatelor Române”, 1909, argint, gravată de Mayer & Wilhelm, Stuttgart
 

 

Preț de pornire
€ 450

Descriere
argint 900 d= 7 cm

Detalii

Una dintre medaliile comandate de către Societatea Numismatică Română pentru a celebra diverse momente importante ale istoriei autohtone. Piesa prezintă detaliat scena Unirii Principatelor.

Avers: 24 JANVARIE - 1909 (deasupra, semicircular). În câmp, medalion cu bustul regelui Carol I suprapus pe şase steaguri încrucişate, surmontat de o coroană închisă, pe un fascicul de raze. Sub bustul regelui, stema României, într-un scut oval, încadrat de un ram de laur şi stejar.

Revers: Central, scenă din timpul şedinţei Adunării Elective din Ţara Românească, de la 24 Ianuarie 1859, realizată după lucrarea cu o temă identică a pictorului Theodor Aman. Deasupra, efigia domnitorului AL. I. Cuza, în medalion circular, având la bază două scuturi acolate cu stemele Tarii Româneşti şi Moldovei, încadrate de un ram de măslin şi laur. În exergă, inscripţia: 24. IANUARIE 1859. Pe cerc, emitentul: SOCIETATEA NUMISMATICĂ ROMÂNĂ. În câmp, marginal, siglele gravorilor şi oraşul: M&W ST.
 
 
V. Medalia ”Pacea de la București”, gravor Constantin Alessandrescu, 1913, argint
 

 

Preț de pornire
€ 500

Descriere
argint 1000 d=9 cm

Detalii

Pe avers: în prim-planul medaliei, în cinci medalioane, sunt reprezentate efigiile regilor conducători ai țărilor participante la războiul din 1913, și anume: central, într-un medalion mai mare, de: 3,30 x 2,60 cm, este reprezentat regele Carol I, patronul păcii, iar de-a parte și de alta a sa, simetric poziționate, sunt alte patru medalioane mai mici (de: 2,30 x 1,80 cm), înconjurate de ramuri de măslin și stejar, în care sunt reprezentați: regele Serbiei, Petru I (stg.-sus), regele Muntenegrului, Nikolae I (stg.-jos); regele Bulgariei, Ferdinand I (dr.-sus) și regele Greciei, Constantin al XII-lea (dr.-jos). Deasupra efigiilor scrie pe trei rânduri, cu majuscule, de mărimi diferite: „TRATATUL DE PACE/ DE LA/ BUCUREȘTI”; iar în partea inferioară, tot pe trei rânduri, scrie data păcii, atât pe stil vechi, cât și pe stil nou, adică: „DIN/ 28 IULIE/ 10 AUGUST/ 1913. Iconografia descrisă este delimitată de restul medaliei printr-un chenar, pe care se află reprezentate – în dreptul fiecărei efigii – alte mici medalioane cu inițialele respectivilor regi, dar și cu stema regală a țării respective. Toate acestea sunt legate între ele printr-un fir de lanț stilizat a fi indestructibil, ceea ce vrea să sugereze, de fapt, trăinicia păcii încheiate. Dincolo de acesta, în partea de jos a medaliei, în cadranul din stînga scrie numele autorului: „C. Alessandrescu”; iar în cel din deapta sunt inscripționate inițialele: „M.F. AL S.N.R.”. În final, tot ansamblul descris este delimitat de marginea medaliei printr-un alt contur, alcătuit din mici linii și puncte.

Pe reversul medaliei, central, ni se înfățișează un medalion de 7,30 cm, marcat față de restul printr-o margine punctată și care are reprezentată în prim-plan Pacea, întruchipată printr-o femeie care ține în mâna stângă, în jos, un pergament cu înscrisul „PAX” („Pace”), iar în dreapta ridică un mănunchi de frunze de măslin, ca simbol al victoriei, în timp ce calcă în picioare o țeavă de tun, de sub care se ridică alte ramuri de măslin și stejar, simboluri ale aceleiași izbânzi. Pe fundalul medalionului, în stânga, este reprezentată clădirea Ministerului Afacerilor Străine din București, pe un fond solar, ce îmbracă întreg semicercul superior al medaliei, deasupra căruia scrie în latină: „TRANQUILLITATIS” (stg.) și „EUROPAE” (dr.), adică: „PACE EUROPA”.

Dincolo de medalionul descris, pe porțiunea rămasă liberă (de 8 mm) până la marginea medaliei, în cinci cadrane delimitate prin elemente vegetale, sunt înscrise numele membrilor fiecărei delegații prezente la Conferința Păcii de la București, cu majuscule (de 2 x 1,5 mm) și pe câte trei rânduri. Începând cu partea de sus și spre dreapta, cei înscriși sunt:

* „T. Maiorescu – Al. Marghiloman/ Take Ionescu – C.G. Dissescu/ General Coandă – Col. C. Cristescu” – pentru România;

* „D. Tontcheff – General Fitcheff/ Dr. S. Ivantchoff – S. Radeff/ Lt. Colonel Stancioff” – pentru Bulgaria;

* „E.K. Veniselos – D. Panas/ N. Politis – Cap. A. Exadactylos/ Capitaine C. Pali” – pentru Grecia;

* „General Serdar I. Voukotitch/ I. Matanovitch” – pentru Muntenegru;

* „Nik. P. Pachitch – M.G. Ristitch/ M. Spalaikovitch – Col. K. Smilianitch/ Lt. Colonel F. Kalavatovitch” – pentru Serbia.
 
 
VI. Medalia "Inaugurărea Palatului Curții de Conturi", argint, 1899
 

 
Preț de pornire
€ 800

Descriere
argint d=7 cm

Detalii

Aversul: Legendă circulară; bustul regelui Carol I spre stânga; Reversul: Legendă circulară pe două rânduri și liniară pe șapte rânduri;; Legenda aversului: CAROL I REGE AL ROMÂNIEI;
Legenda reversului: ÎN AMINTIREA INAUGURĂRII PALATULUI CURTEI DE CONTURI FIIND PRIM MINISTRU GH, GR. CANTACUZINO, MINISTRU DE FINANȚE GENERAL GH. MANO, PREȘEDINTE AL CURTE GH.I.LAHOVARI,PROCUROR SC.YARKA MDCCCCIX
 
 
VII. Medalia "25 de ani de domnie ai Regelui Carol I", gravor Anton Scharff, argint, 1891
 

 
Preț de pornire
€ 900

Descriere
argint d=7 cm

Detalii

Aversul: Bust spre stânga; regele Carol I poartă uniformă militară cu decorații;
Reversul: România personificată are coroană de lauri și corana regală pe cap, în mâna dreaptă ține o ramuri de laur șiar cu mâna stângă spijină un scut cu stema țării, în spatele ei un leu, deasupra o panglică cu inscripția NIHIL SINE DEO; Exerga: Pe av.. 1866 1891, la baza bustului A. SCHARFF; Legenda aversului: CAROL I REGE AL ROMÂNIEI; Legenda reversului: 1881-1889-1877
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu