vineri, 6 septembrie 2024

Câteva monede medievale moldave deosebite în licitația Artmark - Licitația de Istorie #558/2024 - 06.09.2024

 I. Monedă Gros, Ștefan cel Mare, tip IIa, 1457-1504, argint



Preț de pornire
€ 150

Descriere
argint d=15 mm

Detalii

Avers: Cap de bour cu stea între coarne, în părţi rozeta şi semiluna, și legenda în limba slavonă „ + MONETAMOLDAVIE"
Revers: Scut cu o cruce dublă și capetele ancorate și legenda „ + STEFANVSVOIEVODA"

Sfântul Ștefan cel Mare, canonizat de către Biserica Ortodoxă Română, a fost domn al Moldovei pentru cel mai mult timp dacă luăm în calcul ambele Țări Române medievale, în perioada 1457 - 1504, timp de 47 de ani. Emisiunile monetare atribuite domniei Sfântului Ştefan cel Mare sunt groşi şi jumătăţi de groş în sistemul asprilor otomani, sistem monetar ce continua reforma monetară a lui Petru Aron (1455 - 1457). Monedele sunt de două tipuri, din argint de titlu superior, de un număr relativ restrâns, utilizate în principal pentru a plăti serviciul militar al boierilor și al mercenarilor și mai puțin pentru schimburile comerciale, unde plata în monede emise de statele vecine mai puternice era preferată.
 
 
II. Monedă Gros, Alexandru cel Bun, tip III, Moldova, 1400-1432, argint
 

 

Preț de pornire
€ 150

Descriere
argint d=17 mm

Detalii

Legendă avers: +MONE ALEXANDRI; cerc interior stema Moldovei: cap de bour având între coarne stea cu cinci raze, cu raza impară în sus, flancat la dreapta heraldică de o roză cu cinci petale şi la stânga de o semilună.
Legendă revers: +WD MOLDAVIENSIS; cerc perlat interior: scut despicat vertical; în câmpul întâi trei grinzi, în câmpul al doilea cinci flori de crin; scutul este timbrat de un cap de bour; în stânga scutului siglă; cerc perlat exterior.
 
 
III. Monedă Gros, Bogdan III, tip I, Moldova, 1504-1517, argint
 

 

Preț de pornire
€ 150

Descriere
argint d=15 mm

Detalii

Legendă avers: + IO BOGDAN VOEVODA GOS; Într-un cerc perlat stema Moldovei: cap de bour având între coarne stea cu cinci raze, cu raza impară în sus, flancat la stânga heraldică de o lună în scădere şi la dreapta de o roză cu şase petale.

Legendă revers: + PODAR ZEMLI MOLDAVSCOI; Stema familiei Muşat (?) în cerc liniar interior: scut în care se află o cruce patriarhală formată din două cruci de Malta; cerc liniar exterior.

Bogdan al III-lea, ştiut de cronici ca Bogdan cel Orb din cauza ochiului pierdut într-o bătălie (era „grozav”), fiu drept al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, a domnit în Moldova între 1504 şi 1517.

Bogdan al III-lea a bătut doar monede cu litere chirilice. Este primul voievod moldovean care a folosit exclusiv slavona pentru legenda monedelor. Latina fusese până la el practic unica limba folosită în monetărie (cu excepţia câtorva piese ale lui Alexăndrel). Această piesă este clasificată în monografia Monede şi bancnote româneşti de George Buzdugan, Octavian Luchian şi Constantin C. Oprescu, publicată în 1977, ca fiind gros de tipul I. Greutatea medie a acestor piese fiind de 0,9-1,05 grame, ele sunt considerate uneori ca fiind groşi dubli.
 
 
IV. Monedă Ban sau Gros, Bogdan II, tip I, Moldova, 1449-1451
 

 

Preț de pornire
€ 150

Descriere
bronz d=15 mm

Detalii

Emisiunile monetare atribuite domniei lui Bogdan al II-lea se încadrează în standardul impus în timpul lui Alexandru cel Bun , anume „jumătăți de groși“, „groși“ și „dubli groși“, având însă reprezentări heraldice specifice.

Bogdan al II-lea a ocupat tronul Moldovei prin alungarea lui Alexandru al II-lea. În urma intrigilor lui Petru Aron, Bogdan al II-lea este ucis la Reuseni. Aici, între anii 1503-1504, fiul său, Ștefan cel Mare, a ridicat o biserică.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu