marți, 24 septembrie 2024

SESIUNEA ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ „PONTICA” – EDIȚIA 57

 


SESIUNEA ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ „PONTICA” – EDIȚIA 57


Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Centrul de Studii ale Civilizaţiilor Mării Negre, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius Constanța și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța organizează, în perioada 25 – 27 septembrie 2024 cea de a 57 – Ediție a Sesiunii Științifice Internaţionale Pontica, intitulată „Istorie şi Arheologie în spaţiul vest-pontic”.
Pe parcursul sesiunii peste 240 de specialiști români şi străini (Marea Britanie, Germania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Republica Moldova) vor susține prezentări și comunicări științifice, grupate pe secțiuni cronologice (Preistorie, Greco-Romană, Medievală, Modernă – Contemporană) și tematice.
Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 25 septembrie, cu începere de la ora 10.00, în Amfiteatrul A103 al Universității „Ovidius”, Campus, corp A. Evenimentul debutează cu alocuţiuni oficiale şi o prezentare dedicată celebrării centenarului cercetărilor arheologice întreprinse în cetatea Capidava.
În continuare, vor avea loc lansări de carte, urmând a fi prezentate ultimul număr din Analele Dobrogei (publicație a MINAC) și o serie de apariții din Colecția Minorități, publicate de Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. Tot în cadrul lansărilor de carte vor fi prezentate volumele apărute în cadrul proiectului Etosul Educației și Dialogului: Negocieri Culturale Româno-Americane (1920-1940).
Ulterior, cu începere de la ora 11.45, vor fi vernisate următoarele expoziţii: „Centenarul cercetărilor arheologice de la Capidava - arta arheologiei”; „Au venit americanii! Crucea Roșie Americană în România după Primul Război Mondial”, „A fost cândva în Dobrogea: Mișcarea Națională Tătară Crimeeană în perioada interbelică” și „Restaurarea ilustrată” (organizată de Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea).
Comunicările științifice vor fi prezentate pe secțiuni în după-amiaza zilei de miercuri 25 septembrie, urmând să continue pe tot parcursul zilei de joi. Vineri 27 septembrie va fi organizată o excursie documentară la cetatea Capidava.


Descărcați programul sesiunii accesând linkul: https://www.minac.ro/pontica-2024.html

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu