sâmbătă, 31 august 2024

Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea V

 1. 2024 august 13 Cercetare Râmeț.






















Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

2. Buzău: 'Prinţesa' cu craniul alungit, dovadă a deformării craniilor în zona Buzăului, piesă a patrimoniului Muzeului Judeţean

3. „Prinţesa” cu capul alungit, dovadă a deformării craniilor în zona Buzăului. Metoda folosită pe copii

4. Copil și animal, îngropați împreună într-un tumul funerar de la Râmeț, acum aproape 5.000 de ani. Descoperire arheologică

5. Morminte vechi de mii de ani descoperite de arheologii din Alba Iulia, pe terenul unei foste ferme de porci din Sibiu 

6. Marți, 13 august 2024, ora 10.00, la sediul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia a avut loc conferința de presă la care vor fi prezentate rezultatele campaniei de cercetări arheologice din acest an de la Râmeț. Au participat membrii colectivului de cercetare de la muzeul din Alba Iulia, și Universitatea din Buffalo (SUA). - VIDEO

7. Situl roman de la Călugăreni, în toiul săpăturilor arheologice

8. Descoperire arheologică rară, pe terenul unei foste ferme de porci de lângă Sibiu: Cui au aparținut artefactele vechi de mii de ani 

9. Descoperire arheologică rară, pe terenul unei foste ferme de porci de lângă Sibiu


 Sursa: Youtube Utilizator: Antena 3 CNN

Un sit arheologic a fost descoperit la marginea Sibiului, pe un teren unde pe vremea comunismului funcţiona o fermă de porci. Pe lângă artefacte vechi de mii de ani, arheologii au găsit osemintele mai multor civilizaţii care au trăit în acest spaţiu începând cu secolul al 3-lea înainte de Hristos.

10. #HISTRIA – Jurnal de cercetător – ZIUA 43

În cadrul activității sale la situl arheologic de la cetatea Histria, colegul nostru, Liviu Iancu a susținut o expunere cu aplicații practice despre obiectele de metal, metalurgie și minerit în antichitate unui grup de studenți de la mai multe universități din București și Cluj, ce se specializează în arheologie clasică, epigrafie, numismatică și conservare-restaurare.
Expunerea, intitulată „Înregistrarea, conservarea primară și studiul obiectelor antice de metal, cu o privire specială asupra artefactelor de plumb. Studiu de caz: Histria”, s-a întemeiat pe descoperirile de astfel de obiecte de pe sectoarele Templu și Platou Est de la cetatea Histria, acolo unde Liviu este membru al celor două echipe de cercetare și responsabil de această categorie de material.
Printre artefactele care au făcut obiectul discuției se numără spade și pumnale de fier, statuete de bronz, instrumente cosmetice, unelte și obiecte de uz cotidian precum fusaiolele, greutăți standardizate ș.a.

 

Sursa informațiilor Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

11. Mă bucură să constat că după o lună de muncă intensă, pe două șantiere arheologice cu rezultate frumoase, există interes pentru mediatizarea eforturilor noastre.

De altfel, profesioniștii din media ne-au fost mereu aproape și ne-au promovat munca, motiv pentru care le suntem recunoscători.
În linkul din comentarii puteți găsi un material de la AGERPRES, apărut prin bunăvoința lui Gabriel Apetrii.
Zona orașului Târgu Neamț, care a fost mult timp într-un con de umbră în ceea ce privește cercetarea arheologică, beneficiază de câțiva ani de descoperiri extrem de interesante, care pot fi motiv de mândrie pentru orice locuitor al acestui spațiu.


#Archaeology #prehistory #funeral #graves

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

12. Neamţ: Descoperiri arheologice spectaculoase lângă Târgu Neamţ

13. Descoperire arheologică senzațională în Neamț. Un sat preistoric dezvăluie secrete vechi de 7.000 de ani

14. „O stavilă de comunicare contemporană s-a ivit foarte repede.


Limba română nu și-a însușit un patrimoniu ferm pentru descrierea artefactelor destinate construcțiilor istorice mai vechi. O interpretare și mai severă, ar pretinde că ele nu s-au moștenit din vremea vieții pietrelor, pentru că nici nu au existat. Fără termeni pentru lucru, cum s-ar putea pretinde că meșterul era român și manipula numai un cod de execuție în limba germană? Este aproape revoltător ca într-o lume istoric socotită a aparține mult timp „civilizației lemnului”, să nu ai corespondentul terminologic al construcției „jumătate lemn” (Fachwerk – lb. germ., colombage – lb. franc., half-timber work – lb. engl.) . În schimb, pare corect ca pronaosul să devină „tindă”, după numele amenajării țărănești. „Loggia” să nu se regăsească măcar în balcon, dacă nu ar pierde la întrebuințare, pur și simplu, una dintre consoanele sale duble, care îi indică italienitatea. A scrie direct, fără imagini alăturate, despre coronament , lintel (mai des buiandrug), baghete și semibaghete, caneluri, cavete și semicavete, anulet, filet , dusină, care se descrie într-un îndreptar de specialitate, la fel ca și cyma (din latinescul cymatium, ajuns scurt în lb. engl., și scris „kyma” în lb. germ. și magh., datorită schimbării valorii fonetice a literei „c” ), „tessera” tot italiană, în loc de teseră, carelaj etc. pare să fie, nu trudnic, ci semnalul grav deficitar, din punct de vedere al învățământului superior de toate categoriile, implicat în problematica actuală a clădirilor istorice, fie că ar fi vorba despre câte o descrie primară, fie de o abordare cu pretenții restauratoare. ” 

Oricare învățătură începe de la alfabet. Unde este „alfabetul” de la școala românească? Fiecare prof „uzează” ceva? Învățăcelul trebuie să facă mereu „traduceri”, la de la Gheorghe Balș, la Grigore Ionescu și Tereza Sinigalia?

Precizare: toate citatele folosite au NOTE CRITICE. Pe care FB nu le preia automat, iar eu nu mai complic postările adăugându-le în paranteze. În principiu, acolo unde, în text, există o pauză ce pare parazitară, încercați a vă imagina că urmează o cifră de notă critică.

 

Sursa informațiilor Adrian Andrei Rusu.

15. Când nu suntem pe șantierul arheologic, prelucrăm vestigiile descoperite. Și avem multe și frumoase.

Și încercăm să le extragem toată informația, prin diverse metode de investigație, inclusiv prin datarea cu radiocarbon.
Avem o dată absolută pentru prima epocă a fierului din Depresiunea Neamț și, deocamdată, singura din Neamț.
Vasul din imagine, care aparține epocii fierului, a fost descoperit de colegii din Germania, în primăvara acestui an, pe un sit din apropiere de Târgu Neamț.
Colegul Dumitru Bostan l-a restaurat frumos.


#archaeology #IronAge #Neamț #pottery #heritage

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

16. Vă salut ! Nu de mult alături de doi colegi, am avut parte la descoperirea excepțională a unui tezaur monetar care era depozitat în vas, finalizată cu implicarea specialiștilor !!! Cine dorește să vadă procesul de descoperire, poate să acceseze linkul din primul comentariu !!!





Sursa informațiilor Szakacs Jozsef.

17. SPECIAL | Dark Days Money | The discovery of a story or the story of a discovery 


 Sursa: Youtube Utilizator: ReTReFi

 A fascinating discovery made by Jozsef Szakacs, an 18th century monetary treasure! Even if the coins are not part of the category of rarities, being common in the second half of the century, they are still rarely discovered in their initial form of deposit, with the whole clay pot and the contents undisturbed! The treasure will be published in specialized magazines thanks to Keve Lazslo, archaeologist at the Mures (Romania) county museum! 

------------------------------------------------ 

O descoperire fascinantă făcută de Szakacs Jozsef, un tezaur monetar de secol 18! Chiar dacă monedele nu fac parte din categoria rarităților ele fiind comune în a doua jumătate a secolului, totuși rar se descoperă în forma inițiala de depunere, cu vasul de lut întreg și conținutul nederanjat! Tezaurul va fi publicat în revistele de specialitate grație lui Keve Laszlo arheolog la muzeul județean Mureș! 

18. Deschide mintea la fereastra mică (fragment de analiză)


„Tot pe zidurile clopotniței, privirea întâlnește, pe latura sa estică, o micuță fereastră (ferestre mici 1). Este o bijuterie tehnică, performată într-un singur bloc de piatră, cu muchii teșite care se adună la vârful unui arc frânt. Din punct de vedere strict estetic, nu a fost niciodată băgată în seamă, socotindu-se, probabil, că ar fi prea simplă pentru a fi tratată într-un „mare tratat” de arhitectură particulară. Pe biserică, la marginea sudică a absidei altarului, înghesuită într-un contrafort, ne întâlnim cu o altă performanță de gen (ferestre mici 2). Tăierea ferestruicii s-a făcut tot într-un sigur bloc de piatră. Dar, montanții ei au un profil mai complicat (scotie, muchie și un splai), înconjurând o arcatură semicirculară. Cele două exemple ne indică până unde a mers abilitatea meșterilor, ca și ideea că, într-o singură epocă/șantier, se puteau planta realizări destul de distanțate ca valoare. Cum am văzut în alt loc, diferența de cioplire a profilelor și suprapunerea parțială, de către un contrafort de biserică, a celui de-al doilea ancadrament de mică fereastră, intervine chiar în complicata ecuație a refacerilor bisericii mănăstirii. La final, nici funcția precisă ori imaginată a acestor ferestre de calibru mic nu este știută. Nu respectă vreo dispoziție simetrică ori sunt lipsite de perechi, în ansamblul construcțiilor. Au fost „luminatoare” pentru o viitoare activitate concepută a se derula la interior?”

 

Sursa informațiilor Adrian Andrei Rusu.



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV

43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I

44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II

45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III

46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO

47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I

48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II

49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III

50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I

51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II

52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III

53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV

54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I

55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II

56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III

57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I

58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II

59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III

60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV

61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I

62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II

63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III

64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I

65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II

66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III

67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV

68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I

69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II

70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III

71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV

72. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V

73. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VI

74. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VII

75. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea I

76. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea II

77. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea III

78. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea IV

79. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea V

80. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea VI

81. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea I

82. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea II

83. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea III

84. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea IV

85. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea I

86. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea II

87. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea III

88. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea I

89. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea II

90. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea III

91. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea I

92. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea II

93. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea III

94. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea I

95. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea II

96. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea III

97. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea IV

98. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea V

99. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea I

100. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea II

101. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea III

102. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea IV

103. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea I

104. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea II

105. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea III

106. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea IV

107. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea V

108. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea I

109. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea II

110. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea III

111. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea IV

112. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea I

113. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea II

114. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea III

115. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea I

116. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea II

117. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea III

118. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea IV

119. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea V

120. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea VI

121. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea VII

122. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea I

123. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea II

124. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea III

125. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea IV

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu