Institutul Național al Patrimoniului anunță apariția la Editura PATRIMONIA, în format digital, a volumului bilingv româno-maghiar „Arhitectura de lemn din nordul Transilvaniei în călătoriile lui Gábor și László Szinte (1912–1913)”, o lucrare de referință în domeniul cunoașterii monumentelor din lemn.
Volumul a fost elaborat de o echipă interdisciplinară de specialiști din România și Ungaria și a urmărit valorificarea cercetării, a desenelor și a fotografiilor realizate de Szinte Gábor și de fiul său la începutul secolului XX în nordul Transilvaniei.
Arhiva „Gábor și László Szinte” surprinde un număr de 59 de biserici de lemn și 15 de zid și a fost constituită în urma unei munci de pionierat, insuficient cunoscute în prezent, desfășurate în urmă cu mai bine de un secol la solicitarea Muzeului Etnografic din Budapesta.
Cercetarea bisericilor studiate și fotografiate de membrii familiei Szinte acum mai bine de 100 de ani a fost continuată de cei patru autori ai volumului, aceștia efectuând vizite de teren și cercetări de arhivă și dedicând scurte studii monografice bisericilor cunoscute – unele clasate astăzi în Lista Monumentelor Istorice și chiar înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a bunului cultural serial „Biserici de lemn din Maramureș” –, respectiv scurte descrieri de specialitate pentru acele biserici dispărute sau neidentificate, însă surprinse în instantaneele de epocă.
Lucrarea, de importanță vădită pentru aprofundarea cunoașterii arhitecturii religioase, cu precădere a bisericilor de lemn din nordul Transilvaniei, este împărțită în trei părți: prima, dedicată vieții și activității lui Gábor Szinte; a doua, reconstituirii și valorificării cercetării lui Gábor și László Szinte; iar a treia, prezentării deopotrivă a bisericilor prin imagini și desene de epocă și prin scurte monografii.
Institutul Național al Patrimoniului mulțumește autorilor – Tímea Bata, Zsuzsanna Tasnádi, Bogdan Ilieș și Alexandru Baboș – și îi felicită pentru rezultatele remarcabile ale cercetării arhivei „Gábor și László Szinte”.
Mulțumim totodată Muzeului Etnografic din Budapesta pentru colaborare și acceptarea publicării materialelor de epocă.
Volumul „Arhitectura de lemn din nordul Transilvaniei în călătoriile lui Gábor și László Szinte (1912–1913)” a apărut la editura PATRIMONIA a Institutului Național al Patrimoniului și este accesibil gratuit, în format digital, la următorul link:
https://patrimoniu.ro/ro/articles/editura-patrimonia.
Sursa informațiilor Institutul Național al Patrimoniului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu