Pregătim Conferința publică „Omul preistoric în peșterile din Vârghiș” și vom participa, în calitate de parteneri, la evenimentul Ziua Porților deschise la șantierul arheologic din Cheile Vârghișului
MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în parteneriat cu Universitatea Valahia din Târgoviște, organizează conferința publică cu titlul „Omul preistoric în peșterile din Vârghiș”,susținută de conf. univ. dr. habil. Cosac Marian.
Evenimentul va avea loc luni, 26 august 2024, de la ora 18,00, la sediul Centrului de Cultură Arcuș, str. Oltului, nr. 6, din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna.
Scurt rezumat al prelegerii:
Începând cu vara anului 2014, o echipă de arheologi și cercetători științifici de la Universitatea Valahia din Târgoviște au inițiat campanii de săpături arheologice în peșterile din Cheile Vârghișului, în parteneriat cu instituții de prestigiu din țară și străinătate și câteva muzee.
Echipa de cercetare este formată din profesori universitari, cercetători științifici, doctoranzi, masteranzi și studenți, atât din țară, cât și din străinătate.
De-a lungul timpului, în peșterile de la Vârghiș s-au descoperit dovezi ale existenței umane din ultimii 100 de mii de ani, peșterile fiind locuite periodic de omul din Neanderthal, continuând după ultima erupție a vulcanului din vârful Ciomadu când s-a format lacul Sfânta Ana (acum 27 mii de ani), și până în sec. XVII-lea (epoca medievală). S-au descoperit arme fabricate din silex, vase ceramice pentru ritualuri de înhumare, arme de vânătoare din piatră, cupru și bronz, oase de erbivore, mamut, urs de peșteră etc..
Cercetările desfășurate de-a lungul anilor au avut ca rezultat articole științifice valoroase atât pe plan local, cât și pe plan internațional, datorită specialiștilor din diverse domenii care au participat la săpăturile arheologice: renumiți geologi, antropologi, arheologi, paleontologi, zoologi, botaniști.
În acest an, Universitatea Valahia din Târgoviște intenționează să facă o campanie amplă de salvgardare a patrimoniului arheologic descoperit în peșteri și, de aceea organizează pe lângă tabăra de arheologie, o lecție deschisă pentru a se face cunoscute descoperirile arheologice de aici, workshop-uri pentru copii și adulți. Mesajul cercetătorilor către publicul larg este unul educativ: trebuie să protejăm artefactele care se află la vedere, să nu vandalizăm peșterile și să înțelegem importanța istorică a pieselor și a ecosistemului existent aici.
De asemenea sâmbătă, 31 august, între orele 9-16,00, va avea loc evenimentul Ziua Porților deschise la șantierul arheologic din Cheile Vârghișului, unde se vor organiza ateliere pentru copii susținute în limbile română, maghiară, engleză și germană, având următoarele activități: debitare silex și tehnici de vânătoare în paleolitic; minilaborator de geologie; micul paleontolog; precum și ghidaj de specialitate pentru vizitatori în săpăturile din peștera Orban Balazs.
Vă așteptăm cu drag!
Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la numărul 0267/314139 / 0735561674 sau pe e-mail secretariat@mncr.ro.
Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu