sâmbătă, 17 august 2024

Muzeul de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național Brukenthal

 


Muzeul de Istorie a Farmaciei (deschis în anul 1972) din cadrul Muzeului Național Brukenthal reprezintă prin profilul său o raritate în peisajul muzeografic românesc dar şi european. 


Înfiinţarea muzeului în Sibiu a avut o dublă motivare: pe de o parte aici a funcţionat prima farmacie pe teritoriul ţării noastre, atestată documentar în anul 1494; pe de altă parte în zona Sibiului s-a dezvoltat o bogată tradiţie a activităţii farmaceutice. În prezent, clădirea ce adăposteşte muzeul se află în centrul istoric al Sibiului, constituind un monument istoric de arhitectură cu elemente gotice şi renascentiste, datând din anul 1568. În această clădire a funcţionat una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia in ordine cronologică, înfiinţată în jurul anului 1600 şi denumită La Ursul Negru. 


Colecţiile muzeului cuprind peste 6.600 de piese ce aduc mărturii valoroase pentru evoluţia medicamentaţiei şi a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai mult de trei secole şi jumătate. Expoziţia este organizată pe tiparul unei farmacii clasice: oficina şi laboratorul, la care s-au adăugat holul truselor medicale şi un sector al homeopatiei. Gruparea exponatelor în cadrul sectoarelor tematice încearcă să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare a funcţionării farmaciei şi a instrumentarului farmaceutic, în evoluţia lor istorică.


Vă așteptăm să vizitați Muzeul de Istorie a Farmaciei din Piața Mică din Sibiu.

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu