joi, 22 august 2024

Fondul documentar Peter Kämpfer (1892-1971)

 



Avem plăcerea de a vă împărtăși o poveste care aduce trecutul mai aproape ca niciodată: fondul documentar Peter Kämpfer (1892-1971). Colecția noastră s-a îmbogățit cu un set de obiecte care, deși modeste în aparență, spun o poveste de curaj, onoare și spirit comunitar.


Peter Kämpfer, un bănățean din Jamu Mare, și-a lăsat amprenta nu doar pe fronturile Primului Război Mondial, unde a luptat cu un curaj de neclintit, ci și în inima comunității sale. Noua noastră achiziție include opt decorații, printre care strălucește o raritate absolută: decorația austriacă Der Tapferkeit din aur, un simbol al vitejiei pure, și singura de acest tip din colecția noastră.


Pe lângă decorații, fondul cuprinde 25 de fotografii ce imortalizează momentele intense de pe câmpul de luptă, dar și clipe de viață cotidiană din Jamu Mare, unde Kämpfer era proprietarul unui han frecventat de toți cei care apreciau o mână bună de cărți și o discuție spumoasă. Ca președinte al Societății Corale bărbătești a șvabilor, el a fost și un promotor al culturii locale, asigurându-se că tradițiile nu se pierd, ci se transmit cu mândrie.


Vă invităm să descoperiți aceste obiecte istorice fascinante în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, unde expoziția „Patrimonium 2022 - 2023” este deschisă de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Fiecare detaliu vă va purta într-o călătorie prin timp, unde poveștile de curaj și devotament prind viață.


#mnab #expozitiitimisoara

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu