sâmbătă, 2 ianuarie 2021

Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

 1. Șantierul arheologic de la Roșiori-Dulcești (jud. Neamț)


















Șantierul arheologic de la Roșiori-Dulcești (jud. Neamț)....apus de campanie. Aspecte de lucru și câteva din ultimele descoperiri antice (piese vestimentare și de podoabă, fusaiole, ceramică). Aducem mulțumiri tuturor celor care au ajutat la buna desfășurare a celei de-a zecea campanii de săpături, conducerii Complexului Muzeal Național Neamț, colaboratorilor și membrilor echipei. Pe mai departe, rămânem cu dorința unei viitoare și fructuoase colaborări în cadrul acestui proiect arheologic, situl de la Roșiori. Până atunci, ne punem speranța în colegii restauratori ai laboratorului nostru că vor reda artefactelor „strălucirea” de altădată.

Sursa informațiilor Arheologie la Roman.

2. Banatul, tărâmul regilor Ungariei mari! Cercetări prolifice anul acesta pentru arheologi, la Igriș

3. Atrocitățile de la Periprava, scoase la lumină de arheologi 

4. Lacrima Bizanţului, descoperire rară făcută de arheologi la Mănăstirea Viforâta de lângă Târgovişte 

5. "Lacrima Bizanțului" - un Lacrimarium descoperit la Mănăstirea Viforâta (jud. Dâmbovița) 






"Lacrima Bizanțului" - un Lacrimarium descoperit la Mănăstirea Viforâta (jud. Dâmbovița)
Se întâmplă rar ca vasele de sticlă să traverseze secolele în condiții intacte. De obicei, arheologii le descoperă în stare fragmentară. Vasele de sticlă intacte au fost găsite în contexte arheologice deosebite, fiind depuse în locuri special amenajate pentru protecție.
Așa a fost și în cazul descoperirii noastre de la Mănăstirea Viforâta. Acest tip de vas de sticlă, din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, botezat mai modern Unguentarium, are o vechime mare, fiind întâlnit în civilizația elenistică, răspândit în Imperiul Roman, în cel Bizantin și în statele ce au orbitat în aria de influență a Ortodoxei bizantine. Acest tip de vase, mici, prețioase și de care oamenii au avut mare grijă, au servit ca recipiente pentru cosmetice, parfumuri, creme, diverse aromatice. O altă întrebuințare, caracteristică și spațiului de la sud de Carpați - Țara Românească, a fost cea de vas liturgic, utilizat în ceremonialul religios, în special la înmormântări. Câteva exemplare, puține la număr, au fost descoperite la temelia unor lăcașuri de cult. În ele se păstrau uleiurile sfinte - mirul. Aceste vase apar în sec. XIV-XVIII, pe tot întinsul Țării Românești. Unele sunt de proveniență occidentală - atelierele de la Murano, de exemplu. Altele pot proveni de la ateliere locale, Matei Basarab având o sticlărie la mică distanță de capitala Târgoviște.
Vasul nostru, descoperit în timpul cercetărilor arheologice preventive efectuate de Complexul Național "Curtea Domnească" din Târgoviște la Man. Viforâta este un exemplar pe cât de rar, pe atât de elegant în realizare.
Are o înălțime de cca. 20 cm, gât înalt, ușor oblic și torsionat, sugerând eleganța gâtului unei lebede. Gura este largă, evazată și îngustată în zona de scurgere a lichidului. Corpul este cilindric, bombat cu fundul plat. Culoarea este gălbuie, iar striațiile verticale ale corpului joacă rol de decor.
Vasul va fi expus în curând la Curtea Domnească din Târgoviște - clădirea Muzeului Tiparului și Cărții Românești Vechi.
”A tear of Byzantium” - a Lachrymatory (Lacrymatory) discovered at Viforâta Monastery, Dâmbovița County, Romania.
It is rare for glass vessels to cross the centuries intact. Archaeologists usually find them in fragments and those found as a complete artefact were in special archaeological contexts, being deposited in places specially designed for protection.
Such is the case of our discovery from the Viforâta Monastery. This type of glass vessel, from the category Lacrimarium, Balsamarium or Olfactoriolum, more modern labelled as Unguentarium, is very old, being found in Hellenistic civilization, widespread in the Roman Empire, later the Byzantine Empire and the states that orbited in the area of influence of Byzantine Orthodoxy. This type of vessel, small, precious and that people took great care of, served as containers for cosmetics, perfumes, creams, various aromatics. Another use was as a liturgical vessel, used in religious ceremonies, especially funerals. A few specimens were discovered at the foundations of some places of worship. In them were kept the holy oils - myrrh. These vessels appear in use though all Wallachia in the 14th-18th centuries. Some are of Western origin - the Murano workshops, for example, others may come from local workshops, Prince Matei Basarab (1632-1654) having one not far from the capital Târgoviște.
Our vessel, discovered during the archaeological survey carried out by specialists from ”Princely Court" National Museums Ensemble from Târgoviște at Viforâta Monastery is a rare and elegant specimen.
It has a height of approx. 20 cm, high neck, slightly oblique and twisted, suggesting the elegance of a swan's neck. The mouth is wide, flared and narrow in the area where the liquid leaks. The body is cylindrical, convex with a flat bottom. The colour is yellowish, and the vertical streaks of the body have a decorative role.
The vessel will soon be exhibited at the open-air museum: Princely Court Ensemble, în Târgoviște - Printings and Old Romanian Books Museum.
 

Sursa informațiilor Arheologie medievală în Târgoviște

6. Dr. ADRIAN ARDEȚ (Arheolog): „La Tapae a fost o luptă pe viață și pe moarte, una dintre cele mai cunoscute bătălii din antichitate!”

7. Situl de la Taraschina, Delta Dunării 28.09.2020


 Sursa: Youtube Utilizator: Lucian Tilea

8. Aspecte din cadrul campaniei de cercetare arheologică din situl Băile Figa, jud.Bistrița Năsăud, iulie-septembrie 2020







Aspecte din cadrul campaniei de cercetare arheologică din situl Băile Figa, jud.Bistrița Năsăud, iulie-septembrie 2020.
Situl suprapune vârful unui diapir de sare și cuprinde o depresiune bogată în sare gemă aflata la adâncimea de 1-10 m de la suprafața solului, izvoare, pâraie și bălți sărate, depuneri consistente de nămol sărat, precum și biotopul halofil abundent.
Cercetările efectuate în anii 2006-2019 (săpături arheologice sistematice și preventive, prospectări geofizice și geologice) au scos în evidență vestigii consistente de exploatare a sării datând din eneolitic până în perioada modernă.
Cercetarea din acest an s-a concentrat în S.XV, acolo unde au fost descoperite majoritatea elementelor care indică exploatarea sării prin metode specifice de minerit la mică adâncime (troace, jgheaburi, scări, cepuri, lopeți, stâlpi, pene, icuri etc.)
Instalațiile, structurile, troacele și jgheaburile de lemn descoperite la Băile Figa par să fi funcționat în lanț, ca un sistem de vase comunicante, astfel încât apa din troaca aflată la începutul acestuia, prin intermediul jgheaburilor, ajungea în toate troacele aflate în lanț, toate acestea par să fi fost utilizate la exploatarea zăcământului de sare aflat la mică adâncime.Una dintre structurile cele mai spectaculoase descoperite în S.XV este groapa săpată în nămol cu pereții căptușiți (Fântână).
Responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic Băile Figa este dr.Valerii Kavruk.
www.mncr.ro
Foto: Dan Buzea, șef-secție MNCR
 

Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

9. 6000 de ani de istorie la Geangoești-Hulă

10. Dacii liberi făceau piepteni din corn de cerb la Pericei

11. Arheologul Gheorghe Petrov reia căutările rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu, fără sprijinul IICCMER 

12. Cercetări preventive din Turda și săpăturile sistematice la Castrul Legiunii V-a Macedonica 




Ploaia, vântul sau perioada grea pe care o parcurgem nu reușesc să ne oprească din activitățile pe care le întreprindem zilnic în serviciul comunității și pentru buna funcționare a instituției. Colegii noștri participă la lucrări arheologice de supraveghere sau cercetări preventive din Turda, și iau parte la săpăturile din Castrul Legiunii V-a Macedonica, în cadrul Campaniei anuale de cercetări sistematice. Toate obiectele descoperite ajung în muzeu, iar mai apoi în expozițiile pe care le puteți vizita.
Specialistul nostru participă totodată la investigațiile din Târgu Ocna, județul Bacău, cercetări organizate sub patronajul Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, având ca obiectiv recuperarea și identificarea rămășițelor pământești ale deținuților politici.
Vă așteptăm să ne faceți o vizită!
 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Turda

13. Acareturile Curții Vechi în sec. al XVI-lea





Acareturile Curții Vechi în sec. al XVI-lea
În luna martie a acestui an povesteam despre o construcție modestă, descoperită de arheologii MMB la Curtea Veche la finalul anul 2019. Această construcție este poziționată la nord de zidurile subsolurilor Palatului Voievodal construit în timpul lui Mircea Ciobanu și este suprapusă la est de Băile Turcești construite în timpul lui Constantin Brâncoveanu.
Resturile construcției se prezintă sub forma unei aglomerări compacte, formată din resturi de chirpici rezultate din prăbușirea pereților în urma unui puternic incendiu. Din această masă de chirpici au fost recuperate fragmente de oale cu toartă, străchini și farfurii de producție locală și câteva fragmente ceramice din ateliere otomane.
Anul acesta au fost continuate cercetările prin demontarea și secționarea distrugerii rezultate ca urmare a prăbușirii pereților. Tot acum au fost observate și două gropi, anterioare construcției, cu o umplutură compusă din resturi menajere, oase, fragmente ceramice, chipici și cărbune.
După demontarea nivelului cu pereți prăbușiți, a fost indentificat un nivel de arsură ce conține fragmente de bârne arse, cărbune, oase de animale calcinate, fragmente ceramice, zgură metalică și caiele pentru potcovit caii. În acest moment considerăm că acest nivel este cel al podelei amenajate cu lemn peste care s-au prăbușit bârnele și pereții construcției. Secționarea podelei a dus la identificarea sub aceasta, în zona peretelui de nord, a unei aglomerări cu oase de animale.
Din construcția descrisă mai sus se mai păstrează doar partea de vest, nu cunoaștem dimensiunile sale reale deoarece zidurile băilor turcești o suprapun și o dislocă în cea mai mare parte. În acest moment considerăm că această construcție din chipici ar putea repezenta anexa unei fierării sau locul unde se potcoveau caii.
Din perspectivă muzeală, se fac demersuri pentru ca resturile acestei construcții să fie conservate in situ, iar atunci când muzeul de la Curtea Veche va fi redeschis pentru public, să fie una dintre multele atracții cu care vom întâmpina publicul iubitor de istorie.
 

Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche

14. Săpături arheologice sistematice la Medieșu Aurit



Săpături arheologice sistematice la Medieșu Aurit
Arheologii de la Muzeul Județean Satu Mare au început campania de săpături sistematice 2020 la cuptoarele de ars ceramică a dacilor liberi de la Medieșu Aurit. În prima fază au fost continuate măsurătorile geomagnetice reluate în primăvara acestui an, care ne atestă că așezarea de olari se extinde mult mai mult decât s-a presupus până acum. Pe parcursul zilelor următoare vor fi cercetate prin săpături două cuptoare de ars ceramică cu atelierele aferente, care sperăm să ne furnizeze informații privind începuturile așezării.
Szisztematikus régészeti feltárások Aranyosmeggyesen
A Szatmár Megyei Múzeum régészei megkezdték a 2020-as szisztematikus régészeti feltárást az aranyosmeggyesi szabad dák kerámiaégető kemencéknél.
A feltárás első szakaszában folytatódtak az ez év tavaszán megkezdett geomágneses mérések, amelyek igazolják, hogy a kerámiaégető település a korábban feltételezettnél jóval nagyobb kiterjedésű volt.
Az elkövetkező napokban két kerámiaégető kemence feltárására fog sor kerülni, amelyek reményeink szerint információkkal szolgálnak majd a település kezdeteiről.
 

Sursa informațiilor Muzeul Judetean Satu Mare.

15. Cercetări arheologice. Cetatea Sacidava, o necunoscută cu un farmec aparte



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu