marți, 19 ianuarie 2021

Vas din prima epocă a fierului (Hallstatt), cultura Basarabi.

 

 

Vas din prima epocă a fierului (Hallstatt), cultura Basarabi.

Atunci când a fost recuperat, în anul 2014 de la Orbeasca de Jos, com. Orbeasca, dintr-o așezare puternic afectată de arături adânci, era spart în 221 de fragmente.
Vasul ceramic este de mari dimensiuni, având o înălțime de 44 cm și un diametru maxim de 46 cm. Este lucrat îngrijit, dintr-o pastă de o calitate destul de bună, ce are ca degresant fragmente ceramice. Interiorul este netezit, iar exteriorul, finisat cu grijă și acoperit cu o angobă fină, a fost inițial lustruit. A suferit o ardere secundară ce a afectat unele porțiuni ale vasului.
Forma generală este bitronconică, buza este dreaptă și evazată, gâtul este înalt, tronconic, bine delimitat de corp, iar baza este inelară. O bandă formată din 4 caneluri înguste, suprapuse, înconjoară vasul şi separă corpul de gât. Sub aceasta e prezent un decor sub formă de ghirlandă alcătuită tot din 4 caneluri fine. Sub diametrul maxim prezintă 4 butoni conici aplatizaţi, dispuși diametral opus.
Acest tip de vas este comun inventarului ceramic din prima epocă a fierului, fiind descoperit atât în așezări, ca vas de uz comun dar și în necropolele specifice perioadei.
Obiectul va face parte din Expoziția permanentă de arheologie – Sala „Epoca metalelor”.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu