duminică, 24 ianuarie 2021

Tezaurul mixt de la Bălțata (r-nul Criuleni)

 

Aflându-se din timpuri străvechi la confluența mai multor culturi și civilizații, teritoriul Republicii Moldova cuprinde destul de multe vestigii arheologice datând din diferite perioade și epoci, printre care și un mare număr de depozite și tezaure. Din datele de care dispunem, până în prezent în Moldova, în mai toate regiunile ei geografice, au fost descoperite peste 300 de diferite depozite și tezaure, marea lor majoritate fiind găsite întâmplător, mai ales în urma lucrărilor agricole sau de construcție.
Între comorile datând din evul mediu târziu (sec. XV-XVIII), care sunt cele mai numeroase si mai variate, un loc distinct îl ocupă tezaurul mixt de la Bălțata (r-nul Criuleni), descoperit în anul 1962, cu ocazia unor lucrări edilitare. Tezaurul consta din cel puțin 263 monede şi 17 podoabe, ascunse într-un ulcior cenuşiu cu capac și acoperite cu un capac de aramă. Piesele de podoabă (verigi de tâmplă şi nasturi) sunt lucrate din argint în tehnica filigranului, iar monedele (16 de aur, restul de argint) reprezintă emisiuni ale mai multor state europene din sec. XV-XVI. Astăzi piesele de la Bălțata se găsesc în colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Imaginea alăturată cu tezaurul de la Bălțata a făcut parte dintr-un set de ilustrate, publicate în anul 2005 de fostul Institut de Arheologie și Etnografie al AȘM.

 

Sursa informațiilor Agenţia Naţională Arheologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu