miercuri, 27 ianuarie 2021

EXPONATUL SĂPTĂMÂNII - CAP FEMURAL DE MAMUT

 



EXPONATUL SĂPTĂMÂNII - CAP FEMURAL DE MAMUT


Mamutul lânos (Mammuthus primigenius) este o specie dispărută de mamifere, de mărime impresionantă, care a trăit în Europa, Asia și nordul Americii în timpul perioadei Pleistocen, perioadă ce a început în urmă cu aproximativ 1,8 milioane de ani și s-a încheiat acum cca 10.000 de ani. Cea mai apropiată „rudă” actuală a acestuia este elefantul asiatic.
Mamutul lânos a fost aproximativ de aceeași mărime ca a elefanților africani moderni. Masculii atingeau la umăr o înălțime de 2,7 și 3,4 m și cântăreau până la 6 tone (6,6 tone maxim). Femelele de dimensiuni medii măsurau 2.6 – 2.9 metri în înălțime și cântăreau până la 4 tone (4,4 tone maxim). Un pui nou-născut cântărea aproximativ 90 de kg. Mamutul lânos a fost bine adaptat la mediul rece din timpul ultimei ere glaciare. Acesta era acoperit cu o blană densă, formată din fire de păr lungi și un strat de păr scurt. Culoarea blănii a variat între maro închis până la gălbui deschis. Urechile și coada erau scurte pentru a minimiza degerăturile și pierderea căldurii. Mamutul a avut o pereche colți lungi și patru molari, care erau înlocuiți de șase ori pe durata vieții unui individ. Comportamentul său a fost similar cu cel al actualilor elefanți. Colții erau folosiți la manipularea obiectelor, lupte și hrănire. Dieta mamutului lânos a fost constituită în principal din ierburi.
Mamutul lânos a coexistat cu oamenii timpurii, care s-au folosit de oasele și colții săi pentru a-și construi instrumente și locuințe; printre altele a fost și vânat și pentru hrană. A dispărut din arealul continental la sfârșitul Pleistocenului, acum 10.000 de ani, cel mai probabil din cauza schimbărilor climatice și modificării ulterioare a habitatului, vânatului, sau a unei combinații a acestor cauze.
Piesa din colecția muzeului nostru provine din localitatea Gălățeni, Mureș, măsoară 18x57cm, are o greutate de 4.035 kg și este expusă în sala I, alături de alte piese fosile provenite de la mamut: măsele, fragment fildeș, fragment blană, fragment diafiză femur.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii din Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu