duminică, 17 ianuarie 2021

Monete antice din aur și argint, aflate în colecțiile Cabinetului Numismatic al Muzeului Național de Istorie a României.

 



Monete antice din aur și argint, aflate în colecțiile Cabinetului Numismatic al Muzeului Național de Istorie a României.


Monetele antice din aur și argint au fost recuperate de către autoritățile române în luna mai, anul 2011. Din cele 229 monete, 27 sunt din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson "clasic" şi 163 din argint imitând tetradrahmele de tip Macedonia I şi având legenda "Koson Droyeis", scrisă cu caractere greceşti.
Acestea fac parte din două loturi distincte. Monetele din argint sunt parte a unui lot de circa 2700 monete descoperite în decembrie 2003 pe Dealul Bodii (Dealul Muncelului – Feţele Albe). Cele din aur sunt parte a unui lot de 3600 monete de tip Lysimachos, Pharnakes şi Asander descoperite în august 1998 în zona Sarmizegetusa, pe Şesul Căprăreaţei, nu departe de locul descoperirii primelor brăţări plurispiralice din aur. Cele 202 drahme de argint dacice de tip Koson sunt cu atât mai valoroase cu cât astfel de emisiuni monetare erau necunoscute până în 2004.
Aceste monete, alături de cea de-a 13-a brățară purispiralică din aur și de cele două umbo-uri din fier, constituie cea mai importantă repatriere de piese arheologice şi numismatice efectuată de către autorităţile române de când acestea au solicitat aplicarea prevederilor convenţiei internaţionale UNIDROIT (Roma, 1995).


http://www.capodopere2019.ro/monete-antice-din-aur-i...
#MNIR

 

Sursa informațiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu