duminică, 17 ianuarie 2021

Colan de 554 de grame – cea mai mare comoară dacică descoperită în Transcarpatia

 


La 20 de kilometri de graniţa cu România, la intrarea Tisei în bazinul Maramureşului istoric, arheologii sătmăreni și ucraineni au descoperit după ani de săpături cel mai mare cimitir din arealul dacic.

Comori se găsesc în mod regulat în Transcarpatia. Dar cea mai mare descoperire de aur este un colan (colier sau grivnă) cu o greutate totală de 554 de grame. Arheologii cred că a aparținut unui aristocrat dacic de rang înalt în jurul secolului I î.Hr.

În cimitirul dacic au fost descoperite și mai multe obiecte din aur, un torques (colan) şi o brăţară. Torques-ul a fost purtat la gât, fiind confecţionat din trei sârme groase din aur şi capete de îmbinare lucrate minuţios, ornamentate printr-o reţea de sârmuliţe. Obiectul a fost descoperit în stare fragmentară, având o greutate de peste 500 de grame. În forma completă avea o greutate de peste un kilogram.

Savanții de la Universitatea Națională din Ujgorod au reconstruit colanul de aur, o contribuție deosebită a avut-o celebrul arheolog Viaceslav Kotyhoroșko.

Fragmentele au fost găsite în timpul săpăturilor arheologice ale complexului Mala Kopanya în anul 2009, dar despre acest fapt nu prea s-a vorbit în fața presei.

Lângă satul Mala Kopanya din regiunea Vinogradiv există un punct de reper - o așezare dacică de până la 5 hectare. Multe descoperiri arheologice au fost găsite aici, pentru că aici a fost odată centrul cultural, economic, politic al tribului tracic în jurul primului secol î.Hr. Arheologii Universității Naționale Ujgorod lucrează aici de mulți ani, găsind multe vase și rămășițe ale acestora, articole de îmbrăcăminte, monede, instrumente, arme, vârfuri de săgeți și sulițe, armuri de cal și săbii.

"Colanul găsit aparținea unui om de rang superior. Adică, era purtat doar de liderul tribului sau chiar al Uniunii Triburilor…. În prezent, colanul de aur se află în Muzeul Transcarpatic al Istoriei Locale ... Din păcate, muzeul nu are întotdeauna ocazia să prezinte cu demnitate descoperirile extrem de valoroase care au fost depozitate de ani de zile, rămânând necunoscute publicului larg", declara arheologul Kotyhoroșko, care, din păcate, a încetat din viață.

Deocamdată, nu putem decât să ghicim de ce un artefact de aur valoros a fost tăiat în bucăți, care ar fi putut aparține chiar faimoșilor lideri daci Burebista sau Decebal! Este posibil să fi fost o redistribuire a puterii, deoarece colanul a avut o semnificație simbolică a deținerii puterii. A fost o răzbunare, a fost implicată o femeie? Putem doar ghici.

Presa din Ucraina a anunțat despre acest eveniment, trecând cu vederea peste faptul că săpăturile au fost realizate într-o fostă zonă dacică, precizând „că colanele în perioada istorică anterioară Rusiei Kievene erau de cele mai multe ori făcute din aur, mai târziu - din argint. În Rusia Kieveană grivna era folosită ca monedă, de unde și denumirea monedei ucrainene moderne – grivna”.

 

Sursa informațiilor BucPress.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu