Volumul Așezarea medievală timpurie de la Marca – Sfărăuaș I (jud. Sălaj). Contribuții arheologice la cunoașterea olăriei modelate la roata rapidă din Depresiunea Silvaniei, autori Dan Băcueț-Crișan, Ioan Bejinariu, prezintă rezultatele cercetărilor arheologice desfășurare în situl arheologic de la Marca.
Așezarea medievală timpurie de la Marca Sfărăuaș I a fost identificată în anul 2008 în urma unor sondaje arheologice realizate pe traseul viitoarei Autostrăzi Transilvania, cercetarea în suprafață a sitului având loc în anul 2012. Deoarece în apropierea acestui sit a mai fost identificat și cercetat (tot în anul 2012) un sit preistoric (toponimul locului fiind tot Sfărăuaș), situl medieval timpuriu a fost denumit Marca Sfărăuaș I, iar cel preistoric Marca Sfărăuaș II.
Numărul locuințelor și a altor structuri arheologice identificate în săpătură sugerează o așezare de dimensiune mijlocie, compusă din gospodării aranjate în semicerc în jurul unei “piațete” centrale, mod de dispunere sesizat și în alte așezări transilvănene, dar și în diverse spații geografice europene. Săpăturile arheologice derulate într-o așezare (indiferent de epoca căreia îi aparține situl) scot la suprafață doar o parte din obiectele utilizate de cei care au locuit acolo. Prin urmare, studiem (deseori) artefacte fragmentare (rareori întregi), resturi ale unor obiecte pe baza cărora încercăm să pătrundem în lumea celor care le-au confecționat, vehiculat/utilizat. Indiferent de mărimea inventarului arheologic descoperit într-o așezare, niciodată nu vom putea cunoaște în totalitate „bunurile” pe care le deținea comunitatea respectivă. În ceea ce privește datarea vestigiilor de la Marca Sfărăuaș I, caracteristicile formale ale vaselor ceramice (în special ale olăriei la roata rapidă), ale unor artefacte metalice și analogiile constatate (mai ales în descoperiri databile în sec. VII-VIII) sugerează același orizont cronologic și pentru locuirea de aici. În plus, analizele de C 14 efectuate la începutul anului 2020 au indicat ca datare absolută a așezării de la Marca Sfărăuaș I perioada anilor 662-776 d. Chr..
Volumul ,,Așezarea medievală timpurie de la Marca – Sfărăuaș I (jud. Sălaj). Contribuții arheologice la cunoașterea olăriei modelate la roata rapidă din Depresiunea Silvaniei” a apărut la Editura MEGA și Editura POROLISSUM, Cluj-Napoca 2020, și face parte din Seria BIBLIOTHECA MVSEI POROLISSENSIS XXIX.
Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu