sâmbătă, 27 februarie 2021

Peștele balon (Tetraodon lineatus)

 



EXPONATUL SĂPTĂMÂNII - Peștele balon (Tetraodon lineatus)
Este un reprezentant al peștilor balon cu 4 dinți (grec. tetra= patru, odous=dinți), care trăiește în apele dulci tropicale din Africa: în fluviul Nil, dar și în Senegal, Gambia, Geba, bazinul râului Volta sau lacul Turkana din Kenya. Poate fi observat în zonele mai puțin adânci atunci când își caută hrana, dar pentru reproducere coboară la adâncimi mai mari. Poate crește până la dimensiunea de 40 - 45cm. Se hrănește cu nevertebrate (în principal moluște și crustacee) și vertebrate mici. Pentru a zdrobi formațiunile dure ale animalelor cu care se hrănește se folosește de cei patru dinți, care au o creștere continuă (asemeni incisivilor de la rozătoare) și care formează două plăci dentare pe cele două maxilare, ambele despărțite de câte o fisură mediană, având aspectul general al unui cioc. Ochii sunt proeminenți și se pot roti independent unul de altul. Trăiește în jur de 10 ani.
Peștii balon sunt renumiți pentru capacitatea lor de a se umfla, cu apă, atunci când se simt amenințați. Lipsa coastelor și coloana vertebrală flexibilă, stomacul cu mai multe pliuri le permite mărirea volumului stomacal, și transformarea lor în ”baloane” pline cu apă (apa este împiedicată să iese din stomac cu ajutorul unei valve). În plus, întinderea pielii, elastice, ridică automat țepii care le acoperă corpul, așa încât, o astfel de modificare bruscă a formei și aspectului corpului are un impact vizual puternic, care descurajează atacul eventualilor prădători. Dacă sunt scoși din apă, se pot umfla de spaimă cu aer și prezența aerului în stomac poate bloca funcția de eliberare a valvei stomacale, astfel încât acești pești sunt adesea incapabili să se dezumfle și pot muri de epuizare.
Peștele balon este servit în Japonia, ca delicatesă, numită ”fugu”, dar unele organe conțin o toxină foarte periculoasă, tetrodotoxină, astfel că bucătarii care prepară acest tip de mâncare trebuie să participe la cursuri speciale...
În muzeul nostru poate fi observat în sala a II-a
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu