marți, 23 februarie 2021

Statueta antropomorfă eneolitică de la Vitănești „Măgurice” (jud. Teleorman)

 

Statueta antropomorfă eneolitică de la Vitănești „Măgurice” (jud. Teleorman)

În campania de săpături arheologice din tell-ul de la Vitănești „Măgurice” din anul 1998 a fost descoperită, în ultimul nivel de locuire (datat aproximativ 4000 î.Hr.), o statuetă antropomorfă feminină de o factură aparte.
Aceasta a fost modelată dintr-un lut fin și arsă într-un mediu oxidant, căpătând astfel o culoare galben-maronie. Având o înălțime de 9 cm, se remarcă prin forma ei mai rar întâlnită în cultura Gumelnița. Capul, de mari dimensiuni, este modelat prin ciupirea pastei crude cu degetele. Sânii, plasați foarte sus, imediat sub gură, sunt redați prin două mici proeminențe asimetrice, iar gura, printr-un șir de șase găurele. Sub sâni, un punct adâncit marchează probabil ombilicul, iar triunghiul sexual este incizat neîndemânatic, cu vârful în sus. Picioare scurte și diforme sunt separate efectiv spre bază. Este decorată cu incizii trasate neglijent pe corp, inclusiv pe tălpi.
La această figurină feminină, ne atrage atenția modelarea rudimentară, care îi dă un aspect straniu, înfricoșător, chiar grotesc.
S-a interpretat de unii cercetători că statueta avea rolul de a proteja de forțe amenințătoare sau chiar era o reprezentare a unei stafii sau de ce nu, a unui șaman. De asemenea, motivele de pe corp au fost privite ca fiind simboluri. Din cauza semnelor incizate pe tălpi s-a mai considerat că figurina a putut funcționa și ca o pintaderă (obiect de lut, având forma unei ștampile, gravată cu motive geometrice).
* * *
Obiectul poate fi văzut în Expoziția permanentă de arheologie de la Muzeul Județean Teleorman, sala „Eneoliticul”.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu