Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII FEBRUARIE la Muzeul de Științele Naturii este:
GÂRLIȚA MARE (Anser albifrons)
Descriere
Penajul este în majoritate gri cu maroniu și are o pată albă care înconjoară baza ciocului rozaliu. Coada este închisă la culoare, cu o dungă albă la vârf. Pieptul este mai deschis la culoare, iar pe abdomen are pete negre mari. Picioarele sunt de culoare portocalie.
Habitat
Specia nu cuibărește în România, fiind prezentă la noi doar pentru iernat.
Pentru cuibărit preferă tundra deschisă sau cu tufe de mică înălțime, cu zone mlăștinoase, cu ochiuri de apă deschise. Pentru iernare, preferă zonele joase, de câmpie, bogate în culturi agricole.
Hrana
În teritoriile de cuibărire se hrănește cu specii vegetale din tundra siberiană, iar în cartierele de iernare din sud-estul Europei în special cu materiale vegetale de pe culturile agricole.
Reproducerea
Femela depune de obicei 5-6 ouă, pe care le clocește singură, masculul apărând teritoriul. Incubarea durează 22-28 de zile. Puii devin zburători la 38-45 de zile. Cuiburile sunt amplasate direct pe sol, în vegetație.
Ameninţări şi măsuri de conservare
Specia este amenințată de vânătoare, în special pe rutele de migrație și în teritoriile de iernare și de otrăvirea cu pesticide de pe terenurile agricole. Schimbările climatice o fac vulnerabilă prin restrângerea teritoriului de cuibărit.
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu