sâmbătă, 13 februarie 2021

Două coifuri, două povești - VIDEO

 

Sursa ilustrației și informații suplimentare Radu Oltean

 

1. Coif corintic grecesc din sec. 5-4 î.Hr.

”Este descoperirea anului, unicat în România. Singura descoperire de acest gen de la nordul Mării Negre, datează din 2018, când un coif corintic fragmentar a fost găsit într-un mormânt din secolul al V-lea î.Hr. în Peninsula Taman, la sud-vestul Rusiei. Asta pe care l-am găsit noi este întreg. Ipoteze despre modul în care a ajuns în albia Siretului sunt multe. Căile de comunicație se organizau după râuri. Ceea ce ne surprinde este faptul că o asemenea piesă ajunge atât de mult la nord. Asta înseamnă impactul civilizației grecești în lumea barbară și vorbim de secolul VI- V î. Hr. Vorbim despre Grecia din timpul lui Pericle. Statuia lui Pericle, care este celebră, are exact un coif de genul acesta”, a declarat comisarul Vitalie Josanu, ofițerul care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural din județul Neamț.

Coiful a fost recuperat, în ziua de 12 ianuarie, după ce polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Neamț au făcut două percheziții în Roman și în județul Iași.

”În urma descinderilor desfășurate în localitatea Alexandru Ioan Cuza din județul Iași, la locuința unui bărbat de 51 de ani, polițiștii au descoperit un coif corintic din bronz, datat după analogii în secolul VI – V î.Hr., susceptibil a fi clasat în patrimoniul cultural național al României. Bunul ar fi fost descoperit de bărbatul în cauză în albia râului Siret. La activități au participat polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă și criminaliști din cadrul Poliției municipiului Roman”, se arată într-un comunicat al Poliției Neamț.

Bărbatul care a găsit coiful, în vara anului 2014, se afla la scăldat în albia Siretului. Și-a dat seama că este o piesă deosebită, dar nu a conștientizat valoarea ei și nici nu a predat-o. A fost însă cooperant când s-a trezit cu polițiștii la ușă, după aproape 7 ani, și a spus imediat că păstra coiful în podul casei.

Fabricate din bronz, coifurile corintice acopereau întregul cap și gât, aveau fante pentru ochi și gură și o protecție curbată pentru ceafă. Interiorul era căptușit cu țesătură sau cu piele pentru a proteja craniul războinicului.

Căștile corintice au apărut în Grecia în jurul secolului al VI-lea î.Hr. și constituie unul dintre simbolurile Greciei antice. Când un războinic murea, coifurile sale erau îngropate lângă el.


Sursa informațiilor Mesagerul de Neamț.

Informații suplimentare:

1. OBIECT ANTIC DE PATRIMONIU, RECUPERAT DE POLIȚIȘTI

2. Descoperirea anului în România: coif corintic datat sec. VI – V î. Hr, descoperit după două percheziții 

3. Coif corintic din bronz, vechi de 2.500 de ani, recuperat. „A fost descoperit în albia râului Siret“

4. Bărbatul din Iași, care a ținut în pod un coif corintic, vechi de 2.500 de ani, nu poate fi recompensat pentru că nu l-a declarat în 72 de ore 

5. Specialiștii, despre coiful vechi de 2.500 de ani pe care un bărbat din Iași îl ținea în pod: ”Valoare istorică excepțională” 

6. Descoperirea anului în România: coif corintic datat sec. VI – V î. Hr 

7. Recuperarea săptămâna trecută a unui coif grecesc de tip corintic a fost o știre remarcabilă. Dar mai ales o mare realizare!!! Nu voi intra în detaliile descoperirii, deoarece de asta s-a ocupat presa. Pot doar spune – cu mândrie – că am pus și eu un pic umărul la recuperarea lui. 


 Sursa: Youtube Utilizator: TeleM Iași


Sursa: Youtube Utilizator: Ziarul de Iasi


2. Coif de tradiție est-europeană din secolele 10-12

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural au recuperat calota unui coif medieval, de sorginte vikingă, unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa. Bunul este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă.

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Iași – Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de sorginte varegă (vikingă).

Investigațiile în cauză au început în luna decembrie 2020, în urma unor indicii obținute de polițiști, coiful fiind inițial descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat și predat la data respectivă autorităților competente.

Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa.

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor, iar bunul cultural în cauză a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași, în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național.

 

Sursa informațiilor Special Arad

Informații suplimentare:

1. În anul 2010 a fost descoperit din întâmplare, pe șantierul barajului Lunca de pe Siret, în apropierea orașului Pașcani din jud Iași, un coif medieval de o valoare inestimabilă, comparabil prin unicitate și raritate cu brățările dacice de aur!

2. N-aveți idee ce mă bucur că și acest al doilea coif descoperit întâmplător și apoi dispărut a fost recuperat. Mă bucur cu atât mai mult cu cât am fost și eu o rotiță în angrenajul care a dus la descoperirea lui. Așa cum au fost și toți cei ce au distribuit postarea mea (foarte mulți) contribuind astfel la deschiderea unei anchete. Și finalmente la recuperarea lui. Să știți că e un succes enorm!!! Și un mare câștig pentru istoria și patrimoniul nostru cultural

3. Coif unicat, de origine VIKINGĂ, recuperat! 

4. Polițiștii din Iași au recuperat calota unui coif medieval de sorginte vikingă, unicat în România

5. Unde a fost ascuns coiful viking de o valoare incomensurabilă, recuperat la Iași după 10 ani. Era folosit în scopuri magice 

6. COIF UNICAT, DE ORIGINE VIKINGĂ, RECUPERAT DE POLIȚIȘTI

7. Coif unicat de sorginte vikingă, recuperat de poliţişti/ Bunul este apreciat de specialişti ca având o valoare istorică incomensurabilă 

8. Un coif viking, unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa, a fost recuperat de poliție. Obiectul a fost descoperit și nedeclarat, în urmă cu 11 ani în timpul lucrărilor de amenajare pe râul Siret. 

9. Coiful de sorginte vikingă de la Pașcani, unic în spațiul românesc, a fost predat azi Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași de ofițeri specializați de la Inspectoratul General al Poliției Române și de la Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

10. Coiful de sorginte vikingă de la Pașcani, unic în spațiul românesc, a fost predat azi Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași 

11. Coif de sorginte vikingă, cu o valoare istorică incomensurabilă, descoperit în judeţul Iaşi VIDEO

12. Sute și sute de comentarii la articolele despre noul coif descoperit, se referă la vechiul coif. Oamenii n-au înțeles că este vorba de două artefacte diferite. 


Sursa: Youtube Utilizator: Politia Romana


 Sursa: Youtube Utilizator: Focus PrimaTV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu