duminică, 7 februarie 2021

„TREI GRAŢII DIN PREISTORIE” – vase antropomorfe gumelniţene (sfârşitul mil.5-începutul mil. 4 î.Hr.) descoperite în Teleorman

 

TREI GRAŢII DIN PREISTORIE” – vase antropomorfe gumelniţene (sfârşitul mil.5-începutul mil. 4 î.Hr.) descoperite în Teleorman

Aşezările de tip tell aparţinând culturii Gumelniţa de pe actualul teritoriu al judeţului Teleorman au furnizat o serie de obiecte, unele spectaculoase, printre care se numără şi cele incluse în categoria vaselor antropomorfe cu braţe tuburi. Cele trei obiecte din imagine provin din următoarele localităţi din partea de nord a judeţului:

- ZÂMBREASCA (dreapta), descoperit în anul 1947, în sondajul arheologic efectuat pe tell-ul din vâlceaua Grama, de către Hortensia Dumitrescu şi aflat la Muzeul Naţional de Antichităţi de pe lângă Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti.

- SILIŞTEA (stânga), „apărut” în urma distrugerii tell-ului din punctul „La Lilieci”, cu ocazia amenajării unui eleşteu, recuperat de organele de miliţie împreună cu alte obiecte, predate muzeului din Alexandria în anul 1965.

- BALACI (centru), tell-ul din punctul „Măgura Hodorog”, recuperat de Ionel Tănase, originar din localitate, la sfârşitul anului 2019, din pământul excavat dintr-o vizuină de vulpe şi predat Muzeului Judeţean Teleorman.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu