miercuri, 10 februarie 2021

Fluturele Apollo roşu - Parnassius apollo (Linnaeus, 1758)

 


Exponatul săptămânii: Fluturele Apollo roşu - Parnassius apollo (Linnaeus, 1758)
Acest fluture prezintă aripi cu fond alb, pete negre sau gri și două pete roșii pe aripile inferioare. Aripile având o anvergură de 70-95 mm, fiind considerat de unii autori ca şi cel mai mare future de zi din România. Fluturele Apollo roşu preferă stâncăriile, grohotişurile dar şi pajiştile stâncoase aflate pe soluri calcaroase, unde poate fi găsită din abundenţă planta Sedum (plantă preferată de larvele acestei specii).
În România întâlnim două subspecii, Parnassius apollo jaraensis (Kertesz, 1922) şi Parnassius apollo transsylvanicus (Schweitzer, 1912), amândouă endemite carpatice. Arealele de răspândire ale celor două subspecii sunt foarte restrânse Parnassius apollo jaraensis (Kertesz, 1922) fiind întâlnită în zonele carstice din Munţii Apuseni, de unde se pare că a dispărut, a doua subspecie Parnassius apollo transsylvanicus (Schweitzer, 1912) are un areal mai larg de răspândire, fiind întâlnită în Carpaţii Orientali, si această subspecie este extrem de rară (fiind considerată de unii autori ca şi dispărută). Actualmente această specie e protejată de lege în România.
În ceea ce priveşte cauzele dispariţiei/regresului celor două subspecii, acestea sunt neclare, încă neelucidate, dintre cauzele vehiculate menţionăm: sărăcirea genetic, modificarea naturală (împădurirea) şi antropogenă (plantaţii) a habitatului, strat redus de zăpadă, modificările climatice dar şi colectarea intensivă. Din păcate este foarte probabil ca în viitor să putem admira acest frumos fluture doar în muzee sau colecţii particulare.
Specimene ilustrate fac parte din colecţia entomologică Frederic König a Muzeului Municipal Mediaş şi au fost colectate de Vasile Vicol din localitatea Stânceni, Munţii Călimani.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Mediaș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu