#SecțiaStiinteleNaturii #MuzeuluiOlteniei vă aduce în atenţie piese interesante din 𝘾𝙤𝙡𝙚𝙘ț𝙞𝙖 𝙙𝙚 𝙄𝙝𝙩𝙞𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚, colecție ce a fost constituită în 1952 şi îmbogăţită permanent! Colecţia conservă specii spectaculoase de peşti (dulcicoli, marini şi oceanici), ca înfăţişare şi comportament...
𝙊𝙨𝙩𝙧𝙖𝙘𝙞𝙤𝙨 𝙨𝙥. (𝙥𝙚ș𝙩𝙚 𝙜𝙚𝙖𝙢𝙖𝙣𝙩𝙖𝙣)- 𝙊𝙧𝙙. 𝙏𝙚𝙩𝙧𝙖𝙤𝙙𝙤𝙣𝙩𝙞𝙛𝙤𝙧𝙢𝙚𝙨, 𝙁𝙖𝙢. 𝙊𝙨𝙩𝙧𝙖𝙘𝙞𝙞𝙙𝙖𝙚 (𝙊𝙘𝙚𝙖𝙣𝙪𝙡 𝘼𝙩𝙡𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙙𝙚 𝙎𝙪𝙙-𝙀𝙨𝙩 - 𝙎𝙚𝙘𝙩𝙤𝙧𝙪𝙡 𝙉𝙖𝙢𝙞𝙗𝙞𝙖)
Acest pește curios are un corp rigid, ca o armură adesea de forma unei cutii, care este întărit de plăcile osoase de formă hexagonală, înfipte în piele cu înotătoarele abdominale reduse. Pentru că nu sunt înotători rapizi fiind dezavantajați de înotătoarele de mici dimensiuni și forma ciudată a corpului, se apără cu ajutorul unei toxine (ostracitoxină), care este secretată în mucusul cutanat. Se hrănește înotând cu capul în jos pe fundul nisipos al mărilor și oceanelor, printre corali și suflând jeturi de apă în nisip pentru a-l împrăștia. Există în lume cca. 33 de specii. În Lista roșie IUCN este o specie neevaluată(NE).
Această specie ciudată este prezentă ca piesă muzeală în expoziția temporară Pești marini și oceanici din patrimoniul Secție de Științele Naturii din cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei.
Diodon holocanthus Linnaeus, 1758 (peşte balon) – Ord. Tetraodontiformes, Fam. Diodontidae (Oceanul Atlantic de Sud-Est – Sectorul Namibia)
Are un corp de forma unui balon, iar solzii sunt transformati în spini. Prin înghițirea de apă, care apoi este presată în intestine se poate umfla ca un balon. Este o specie care nu rezistă mai mult de 5 secunde fără apă. Scos din mediul acvatic, va inhala aer și se va umfla efectiv. Este unul dintre cele mai respingătoare animale marine, dar cu toate acestea stârneşte curiozitatea. Aceast peşte trăiește de peste 39.000 de ani în mediul acvatic. În Lista roșie IUCN este o specie nepericlitată(LC).
Această specie interesantă este prezentă ca piesă muzeală în expoziția temporară Pești marini și oceanici din patrimoniul Secție de Științele Naturii din cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei.
Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu