miercuri, 17 februarie 2021

Capace prosopomorfe eneolitice gumelniţene descoperite în aşezări din judeţul Teleorman: 1. - Vităneşti „Măgurice”, 2. - Orbeasca de Sus, 3, 4. - Ciolăneştii din Deal „Măgura Țui” (obiectele nr. 1 și 2 se află în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman, nr. 3 şi 4 în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României).

 


Capace prosopomorfe eneolitice gumelniţene descoperite în aşezări din judeţul Teleorman:

1. - Vităneşti „Măgurice”, 2. - Orbeasca de Sus, 3, 4. - Ciolăneştii din Deal „Măgura Țui” (obiectele nr. 1 și 2 se află în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman, nr. 3 şi 4 în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României).
* * *
Capacele ce reproduc figura umană (prosopomorfe) constituie o categorie de descoperiri spectaculoase din epoca neo-eneolitică, fiind întâlnite pe arii geografice întinse, în culturi precum Vinča şi Gumelniţa.
Capacele prosopomorfe erau modelate astfel încât să reprezinte, mai realist sau mai schematizat, capul omenesc și par să suplinească lipsa detaliilor feţei de pe unele vase antropomorfe, cu care pot fi asociate.
Aceste capace, ca şi vasele cu decor antropomorf, ar fi putut fi folosite în cadrul unor ceremonii legate de viaţa membrilor comunităţii. Ele sugerează ipoteza unui cult casnic, în care protejau conţinutul vaselor de influenţe nefaste. Ele par a ne dezvălui un aspect particular al credinţelor religioase gumelniţene, un univers straniu în care raţiunea îmbinării elementelor antropomorfe cu cele zoomorfe este foarte greu de descifrat.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu