miercuri, 30 august 2023

Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V

 1. Buridava 2023
















Buridava 2023 o campanie de cercetare de excepție, care confirmă perspectiva existenței unei necropole la Buridava!
Publicarea rezultatelor cercetării antropologice și a contextului descoperirilor în articolul din JAHA (pentru campaniile 2016-2021 https://www.academia.edu/.../An_anthropological... ), evidenția existența unei necropole la Ocnița.
Există încă discuții pe marginea tipului de descoperire de la Buridava, acestea sunt normale (atâta timp cât se poartă cu argumente științifice și într-un limbaj academic) și au rolul de a crește calitatea actului cercetării.
Anul acesta am lansat o invitație de a participa la lucrările șantierului pentru mulți dintre cei care se ocupă de perioada clasică a civilizației dacice și nu numai. Mulțumesc tuturor celor care au venit și au văzut ceea ce facem acolo!
Continuarea cercetărilor sistematice de pe Terasa V, acolo unde anul trecut descoperisem mormântul cu spadă de tip sarmatic, ne-a adus surpriza de a identifica noi gropi săpate în stâncă și noi structuri de suprafață.
Ne mărginim la a menționa doar descoperirea din M9 – un mormânt de inhumație aparținând unui copil. Mormântul este o groapă săpată în stâncă. Inventarul se înscrie în orizontul cronologic al secolului I p. Chr., fiind compus, între altele, din mărgele de sticlă, inel/pandantiv de bronz, un tip de brățară de sapropelit probabil (fragmentară, comună și altor descoperiri cu caracter funerar), ceramică fragmentară specific dacică (fructieră, ceașcă/opaiț, vas tip borcan, alte tipuri de vase, bucăți de chirpic, cărbune, bucăți de vatră, oase de animal, toate depuse ca ofrandă sub nivelul de depunere a scheletului).
Scheletul a fost descoperit întreg și a fost recuperat în foarte bune condiții. Remarcăm păstrarea inclusiv a dinților.
Urmează etapa analizei antropologice și integrarea acestor descoperiri în volumul pe care dorim să-l publicăm.
Cu răbdare, profesionalism și implicarea unui număr tot mai mare de cercetători, Buridava rămâne să ne spună o poveste aparte din lumea dacică a secolelor I a. Chr. – I p. Chr..
Remarcabil este aportul studenților Specializării Istorie de la Pitești (a nou înființatei Universități Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica din București), participarea unor studenți de la Facultatea de Istorie a Universității București, a unor doctoranzi de la Universitatea din Sofia, dar și a voluntarilor.
Mulțumim tuturor!
Ocnița-Buridava,
17 august 2023

 

Sursa informațiilor Barbulescu Constantin

2. Cercetările arheologice din castrul roman de la #Brusturi continuă să ofere date importante privind istoria romană.





Aceste cercetări se desfășoară anul acesta în luna august, fiind rodul unui parteneriat între #MJIAZ, Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, UBB Cluj-Napoca și Universitatea din Bayreuth, Germania. În cea mai mare parte, proiectul este finanțat de Fundația Gerda-Henkel.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.

3. Care este originea misteriosului Rhyton de la Poroina Mare?

4. Misiunea arheologică Româno-Italiană continuă cercetările arheologice de la Tibiscum pe parcursul lunii august.


 




Proiect finanțat de Muzeul din Caransebeș prin Consiliul Județean Caraș-Severin și Ministerul de Externe din Italia prin Ambasada Italiei la București.
La missione archeologica italo-romena continua le ricerche archeologiche a Tibiscum durante il mese di agosto. Progetto finanziato dal Museo Caransebeș attraverso il Consiglio Provinciale di Caraș-Severin e dal Ministero degli Affari Esteri Italiano attraverso l'Ambasciata d'Italia a Bucarest.

 

Sursa informațiilor Municipium Tibiscum

5.Semne de toamnă...#ALTIP23


 

Sursa informațiilor Anca Timofan

6. Ziua Porților Deschise la situl arheologic de la Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății, județul Harghita, 18 august 2023.













Primii vizitatori sunt localnicii din Păuleni-Ciuc, însoțiți de domnul primar, Ferencz Csaba. Le mulțumim pentru vizită și pentru parteneriat!
Echipa de arheologi din cadrul MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, jud. Covasna este coordonată de dr. Valerii Kavruk (în calitate de responsabil științific) și este formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ștefan și drd. Puskás József.
Cercetare arheologică interdisciplinară a sitului Şoimeni ”Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita, cercetare arheologică sistematică, este finanțată de Ministerul Culturii.

 

Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

7. 𝟏𝟒. 𝐒𝐀𝐓𝐔𝐋 𝐆𝐇𝐄𝐑𝐃𝐀𝐍𝐀: 𝐃𝐄𝐒𝐂𝐇𝐈𝐃𝐄𝐑𝐄 𝐒̦𝐀𝐍𝐓𝐈𝐄𝐑 𝐀𝐑𝐇𝐄𝐎𝐋𝐎𝐆𝐈𝐂

Ținând cont de cele prezentate, echipa Asociației Culturale "Vasile Pârvan" a dorit urgentarea intervenției la movila deteriorară din localitatea Gherdana, com. Tătărăști, Bacău. Au fost trei cauze majore care au dus la această urgentare, în vederea protejării unor informații ce țin de aspectul cercetării arheologice: gradul mare și ritmul crescut de deteriorare, excavări dese din partea localnicilor, lipsa de interes din partea autorităților locale.
Luni, 21 august 2023, va veni o echipă condusă de dl lector univ. dr. Sorin Ignătescu, de la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava. Echipa este formată din doi specialiști pe arheologie antică, la care se adaugă mai mulți studenți. Aceasta are mai multe obiective, pe care, din păcate, nu le va putea onora în totalitate momentan, din cauza lipsei de finanțare. O finanțare, pe care, sperăm să o identificăm cât mai curând.
Cu această ocazie, echipa noastră adresează alese mulțumiri PC. Arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Podă (jud. Neamț), pentru sponsorizarea intervenției de urgență a acestei etape anunțată! Părintele Hariton Negrea are origini în comuna Tătărăști, fiind încântat de acest demers științific.
Vom reveni cu informații!

 

Sursa informațiilor Asociaţia Culturală "Vasile Pârvan"

8. Demontarea locuinței cucuteniene pe care o cercetăm la Stăuceni-Holm, județul Botoșani a adus cele mai mari surprize.



Mărgele din lut, alături de unelte și arme au apărut în timpul cercetării clădirii.
#muzeuljudeteanbotosani #arheologie #cucuteni #cercetare #stauceni2023 #margica

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Botoșani

9. Una dintre cele mai mari vile din Dacia Romană, descoperită la Alba Iulia


Sursa: Youtube Utilizator: Alba CarolinaTV

10.,,Senzațional" ar spune multă lume... VIDEO 3D

,,Avem și noi așa" ar spune alții...
Dar prea puțini dintre noi au ocazia să vadă pe viu vestigii arheologice vechi de 6500 de ani. Din acest motiv, cu sprijinul băieților mei de pe șantier, care se pricep și la tehnologie, am realizat această modelare aproape 3Da săpăturii noastre din acest an, astfel încât să poată ajunge munca noastră la cât mai multă lume, într-o formă accesibilă.
Aveți în filmulețul atașat o perspectivă asupra resturilor unei locuințe preistorice, care a aparținut culturii Precucuteni.
Încercăm și în acest fel să aducem un modest aport educațional pentru publicul larg.
Finanțarea cercetării: Complexul Muzeal Național Neamț.

#archaeology #prehistory #Neamț #science #research #3D #technology

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist

11. Spadă medievală










Zi fantastică astăzi pentru mine la detecție! După ce am găsit un mic tezaur al unui soldat german ce a luptat în WW2, constând din 51 de monede germane, rusești, poloneze , a apărut și o minunata spadă (sabie) medievală. Aceasta va fi predată luni la DJC, sper să aflu mai multe detalii despre ea de la ei. Cea mai mare satisfacție ar fi să văd sabia expusă într-un muzeu. Semnale bune să aveți și acoperiți gropile ce le săpați!

 

Sursa informațiilor Viorel Ungurianu

12. Acum 3200-3500 de ani, populațiile epocii bronzului din zona vest și nord pontică realizau niște obiecte din piatră, interpretate de arheologi ca fiind mojare.

Raritatea acestor obiecte, maniera îngrijită de realizare, dar și contextele arheologice din care provin ne duc cu gândul că respectivele piese aveau un caracter cu totul aparte.

Mai multe informații despre aceste obiecte spectaculoase pot fi consultate aici:
https://www.academia.edu/38019145
https://www.academia.edu/42248787

#archaeology #Prehisotry #BronzeAge #stone #science

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

13. 𝟏𝟓. 𝐒𝐀𝐓𝐔𝐋 𝐆𝐇𝐄𝐑𝐃𝐀𝐍𝐀: 𝐒̦𝐀𝐍𝐓𝐈𝐄𝐑𝐔𝐋 𝐀𝐑𝐇𝐄𝐎𝐋𝐎𝐆𝐈𝐂 𝐒-𝐀 𝐃𝐄𝐒𝐂𝐇𝐈𝐒


 




Astăzi, 21 august 2023, s-a deschis șantierul de diagnoză arheologică la Gherdana (Bacău). Echipa este coordonată de dl lector universitar dr. Sorin Ignătescu, arheolog expert, de la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, și este formată din studenți din România și Republica Moldova.
Deși, acest șantier s-a deschis în vederea obținerii unor informații preistorice, suntem intristați de distrugerea acestei movile, o movilă care păstra multe și interesante informații despre civilizații trecute. Doar 8% mai poate fi studiată.
Le urăm mult succes tinerilor arheologi, coordonați de dl lector univ.dr. Sorin Ignătescu! La final de săptămână vom face un rezumat al acestei activități!
PS: Cenușa rezultată în urma arderii unor cauciucuri de copiii din sat a dat bătăi de cap tinerilor cercetători!

 

Sursa informațiilor Asociaţia Culturală "Vasile Pârvan".



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV

43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I

44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II

45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III

46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO

47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I

48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II

49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III

50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I

51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II

52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III

53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV

54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I

55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II

56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III

57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I

58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II

59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III

60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV

61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I

62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II

63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III

64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I

65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II

66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III

67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV

68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I

69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II

70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III

71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu