Foto 1: Oltul în apropierea localității Mateiaș, zona Rupea. Foto din Arhiva Muzeului de Etnografie Brașov, cercetare de teren 2019
Năvodul, una dintre uneltele folosite la pescuitul pe Olt
În Zona Rupea majoritatea oamenilor pescuiau în râul Olt și pe afluenții acestuia (văi). Pescuitul se desfășura ținând cont de calendarul piscicol precum și de numărul de pești dintr-o anumită specie, astfel încât capturarea să nu producă un dezechilibru între specii. Conform calendarului piscicol, în luna august, pescuitul este permis pentru toate speciile de pești. Rezultate deosebite se înregistrează la crap, somn, șalău, mreană și avat.
Una dintre uneltele folosite în trecut la pescuit a fost năvodul, numit și „plasă” la Ungra. Această unealtă realizată de către pescari prin împletirea unei sfori de cânepă, este formată din două sau trei plase suprapuse cu ochiuri de 7-8 cm și de 3-4 cm. Lungimea năvodului variază între 20 și 40 m iar înălțimea între 1,5 și 2 m. În partea superioară este prevăzut cu plute din lemn de salcie iar în partea inferioară cu greutăți din plumb care au formă sferică.
În localitatea Mateiaș se pescuia cu năvodul folosindu-se și două cinuri (bărci monoxile), între care se întindea plasa iar cinurile coborau pe lângă malurile Oltului sute de metri. Dacă plutele se scufundau era semn că s-a prins mult pește.
La Cuciulata și Ungra, năvodul nu se întindea de la un mal la altul, ci se înconjura cu el o zonă cu apă adâncă de lângă sălcii, unde se știa că își au sălașul pești mai mari precum somnul sau crapul. Peștii care intrau în năvod cu cât încercau mai mult să scape cu atât se încurcau între ochiurile plasei.
Vă invităm să vizitați Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, unde în sala dedicată pescuitului pe Olt puteți vedea și alte unelte de pescuit folosite de către pescarii din Zona Rupea. De asemeni, muzeul pune la dispoziția publicului vizitator și filmul documentar „Pescuitul pe Olt”.
Foto 1: Oltul în apropierea localității Mateiaș, zona Rupea Foto din Arhiva Muzeului de Etnografie Brașov, cercetare de teren 2019
Foto 2: Năvod, aflat în expunere la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea
Foto 3: Năvodul și alte unelte de pescuit aflate în expunere la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu