sâmbătă, 26 august 2023

”Exponatul lunii”, o piesă de epocă romană – ac de păr din os.

 


Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna august, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, o piesă de epocă romană – ac de păr din os.

Acele de păr făceau parte din categoria pieselor de podoabă, iar secundar (în diverse epoci, inclusiv cea romană) de accesorii (ace de haine). Acele de păr alături de acele de cusut sunt artefactele din os cel mai des întâlnite în așezările romane. Folosirea acelor cu gămălie la prinderea părului a fost preluată de romani de la etrusci, acele de păr având în continuare o dublă utilitate (prinderea părului/aranjarea coafurii și prinderea hainelor, voalului, giulgiului).

În sec. I –III d. Chr., femeile din înalta societate romană foloseau ace de prins părul din bronz și aur, datorită complexității coafurilor foloseau sclave specializate (Ornatrix). Acele de păr din os erau
folosite de oamenii de rând, pentru împletirea rapidă/simplă a părului și prinderea cosițelor într-un coc, numit de romani tutulus.

Piesa cu numărul de inventar 15486 este un ac de păr cu cap bogat ornamentat, ac de păr cu cap în formă de con de pin (conul de pin simbolizând nemurirea). Datarea acelor cu cap în formă de con de pin se întinde din a doua jumătate a sec. II până în sec. V d. Chr. Se confecționau și ace cu capul în formă de con de pin din bronz. Multe astfel de piese au fost descoperite în morminte/necropole.

A fost descoperit întâmplător, pe plajă la Durostorum/Ostrov, (Ferma 4), în anul 1987. A fost datat în secolele II-III d. Chr.

Piesă fragmentară (îi lipsește vârful), lucrată îngrijit. În treimea superioară profilul este puternic turtit. Sub cap are un tambur semidiscoidal urmat de un mic guler. Este de culoare gălbui-fumurie. Are următoarele dimensiuni: lungimea actuală – 108,4 mm, lungime cap – 18,8 mm, diametru cap – 5,8/9,2 mm. Piese asemănătoare au fost descoperite la: Romula, Dunapentele, Montmaurin.

Muzeograf,
Roberta Mădălina GĂBUDEANU

 

Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu