Ladă de zestre din tezaurul muzeului
Vă prezentăm astăzi o piesă din colecția de lemn a Muzeului de Etnografie Brașov, care face parte din Bunurile culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național, în cotegoria Tezaur.
Este o ladă de zestre săsească, care provine din localitatea Măieruș, Țara Bârsei, și este datată „1755".
Piesa este realizată din scânduri de brad îmbinate în tehnica „coadă de rândunică”. Capacul are două balamale și broască din fier forjat cu șild, iar pe trei canturi are șipci prinse cu cuie de lemn.
În interior se află o casetă din scânduri, pentru păstrat acte și valori.
Fața și pereții laterali sunt pictați în tempera. Pereții laterali sunt pictați cu elemente vegetale și florale dispuse în axe diagonale. Pe fața lăzii se află un decor cu arcade semicirculare, în care sunt reprezentate buchete de flori, în care se remarcă motivele „laleaua” și „albăstreaua”; deasupra arcadelor sunt figurate tot buchete de flori și inscripția „1755".
Vă invităm să vizitați Muzeul de Etnografie Brașov și filialele sale, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Muzeul Etnografic Săcele și Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, unde puteți admira și alte piese valoroase din patrimoniul muzeului.
#LadaDeZestre #TEZAUR #patrimoniuculturalmobil #mobilierpictat #MuzeuldeEtnografieBrasov #MuzeulCivilizatieiUrbaneaBrasovului #muzeuletnograficsacele #muzeuletnograficgheorghecernearupea
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu