miercuri, 23 august 2023

𝐓𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫 𝐦𝐨𝐧𝐞𝐭𝐚𝐫 (𝐬𝐞𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐚𝐥 𝐗𝐕𝐈𝐈𝐈-𝐥𝐞𝐚)

 

𝐓𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫 𝐦𝐨𝐧𝐞𝐭𝐚𝐫 (𝐬𝐞𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐚𝐥 𝐗𝐕𝐈𝐈𝐈-𝐥𝐞𝐚)


În anul 1961, în curtea fostei fabrici de mobilă ”Steaua Roșie” din Zalău, a fost descoperit întâmplător (cu ocazia efectuării unor lucrări de canalizare) un tezaur monetar format din peste o mie de monede din cupru cu valoarea de 10 și 20 de polture.
”Monedele din tezaur au fost emise între anii 1704 și 1706 de către Francisc Rákóczi II (1704-1711), conducătorul mișcării antihabsburgice de la începutul secolului al XVIII-lea. Monedele erau depuse într-un vas din ceramică pe care descoperitorii l-au distrus. Muzeul din Zalău a reușit să salveze la vremea respectivă 172 de piese și un fragment din vasul în care au fost depuse.
Cea mai timpurie piesă din tezaurul de la Zalău a fost emisă în anul 1704. Emisiunile monetare ale anului 1704 nu au siglă de monetărie. Abia din anul următor unele piese (nu toate) vor purta pe avers sigla monetăriilor unde au fost emise. Piesele fără siglă de monetărie se consideră că au fost emise la Kremnica, în Slovacia de astăzi, fapt discutabil însă. Majoritatea pieselor ce compun tezaurul de la Zalău, au fost emise în anul 1705” - dr. 𝐄𝐦𝐚𝐧𝐨𝐢𝐥 𝐏𝐫𝐢𝐩𝐨𝐧, cercetător științific II, numismatică și restaurare.
Mai multe informații despre tezaurul descoperit la Zalău puteți afla vizitând expoziția temporară #MetamorfozeleOrașului pe care o găzduim în #BeciulCultural.
*𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑑𝑒 𝐼𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒 𝑠̦𝑖 𝐴𝑟𝑡𝑎̆ 𝑍𝑎𝑙𝑎̆𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡̦𝑖𝑒 𝑠𝑢𝑏𝑜𝑟𝑑𝑜𝑛𝑎𝑡𝑎̆ 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑆𝑎̆𝑙𝑎𝑗.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu