joi, 24 august 2023

Din tainele trecutului: Magia Statuetelor Antropomorfe din epoca fierului

 


Din tainele trecutului: Magia Statuetelor Antropomorfe din epoca fierului
Săpăturile din 2018 și 2020 ale Muzeului Național al Banatului ne-au oferit o călătorie fascinantă către „orizontului celtic" (secolele III-II î.Hr.) din câmpia Bănățeană. Pe lângă casele și atelierele meșteșugărești descoperite, am avut și șansa întâlnirii câtorva frânturi ale vieții spirituale din vechime. Imaginați-vă: trei statuete misterioase din lut cu rol... posibil magic!
Aceste enigmatice figurine, scoase la lumină în cercetări desfășurate la Topolovățu Mare și în cartierul Freidorf, ne pun imaginația la încercare. Oare erau jucării, simboluri sacre sau talismane magice? Câteva indicii primim din tratamentele la care erau supuse aceste piese, dar și din izvoarele antice care descriu practici oculte în care erau utilizate astfel de piese.
Se pare că magia era mult mai prezentă în trecut decât am fi crezut! Dar cine erau acești maeștri ai magiei care au adus aceste practici în Banat?
Aveți ocazia să descoperiți mai multe în articolul „Two new finds of clay antropomorphic figurines in late Iron Age context from southwestern Romania”, semnat de colegul nostru, dr. Andrei Georgescu. Citiți întreaga poveste fascinantă aici: https://analelebanatului.ro/ro/view-article/500/
Desene realizate de Bogdan Calotă și Silviu Saftu.
#mnab #statueteantropomorfe #analelebanatului

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu