miercuri, 23 august 2023

𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐍𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐮𝐭𝐞 𝐀𝐥𝐞 𝐌𝐞𝐬𝐞𝐫𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐔𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞

 



arhiva MNaB

 
𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚: 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐍𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐮𝐭𝐞 𝐀𝐥𝐞 𝐌𝐞𝐬𝐞𝐫𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐔𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞
Ai trecut adesea pe străzile istorice ale Timișoarei, admirând clădirile impunătoare și parcurgând aleile luminate. Dar te-ai oprit vreodată să te întrebi ce povești și mâini dibace stau în spatele fiecărui colț al orașului? Haide să descoperim împreună!
𝐂𝐮𝐛𝐢𝐜𝐚𝐬̦𝐢𝐢: 𝐀𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐍𝐞𝐯𝐚̆𝐳𝐮𝐭̦𝐢
Odată cu defortificarea Timișoarei în anii 1890, orașul a fost nevoit să se transforme. Aici intervin cubicașii. Venind din Banat, Transilvania și Ungaria, acești muncitori și-au dedicat viețile transportării molozului și recuperării cărămizilor. Din truda lor au răsărit clădirile iconice ale Timișoarei. Mulțumită lor, povești ale trecutului zidesc amintirile prezentului.
𝐍𝐢𝐬𝐢𝐩𝐚𝐫𝐢𝐢
În timp ce Timișoara își ridica palatele, nisiparii erau aceia care, cu ladik-urile (șalupele) lor, asigurau fundamentul. Nisiparii trăiau din colectarea și vânzarea nisipului. Folosindu-se de ambarcațiunile lor, cunoscute sub numele de ladik-uri, navigau pe Bega până la Remetea pentru a-și încărca şalupele cu nisip. Ulterior, se îndreptau cu grijă înapoi pe apă, ajungând până în cartierul Crişan din Timişoara. La mal, nisipul era descărcat pe o platformă largă de lemn, unde era preluat de căruțași. În primele decenii ale secolului XX, imensele depozite de nisip erau o imagine obișnuită pe lângă râurile din Timişoara.
𝐋𝐚𝐦𝐩𝐚𝐠𝐢𝐢𝐢: 𝐂𝐮𝐬𝐭𝐨𝐳𝐢𝐢 𝐋𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐢
Într-o vreme când tehnologia era limitată, lampagii erau cei care aduceau lumina în viețile timișorenilor. Acești purtători de flăcări își asumau riscuri, indiferent de vreme, pentru a aprinde și întreține felinarele. Lor le revenea datoria de a lumina numeroase felinare, a menține claritatea geamurilor lămpilor și a se asigura că toate luminile rămâneau aprinse pe aleile cetății. Începând cu 1882, centrul Timișoarei a fost pionier în iluminatul electric din Europa continentală. Odată cu extinderea electricității, lampagii au devenit din ce în ce mai rari, până când această meserie a dispărut complet din orașul de pe Bega.
Deși tehnologia a evoluat, amintirea lor rămâne vie, aducând un omagiu timpurilor de altădată.

#mnab #meseriivechi

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu