miercuri, 23 august 2023

𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒓𝒆𝒂-𝒄𝒐𝒏𝒔𝒆𝒓𝒗𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒐𝒑𝒂𝒊𝒕̦ 𝒅𝒊𝒏 𝒃𝒓𝒐𝒏𝒛 𝒅𝒆 𝒆𝒑𝒐𝒄𝒂̆ 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏𝒂̆ 𝒕𝒂̂𝒓𝒛𝒊𝒆 (𝒔𝒆𝒄𝒐𝒍𝒆𝒍𝒆 𝑽‐𝑽𝑰)

 








𝐋𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐞
#MuzeulOlteniei
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒓𝒆𝒂-𝒄𝒐𝒏𝒔𝒆𝒓𝒗𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒐𝒑𝒂𝒊𝒕̦ 𝒅𝒊𝒏 𝒃𝒓𝒐𝒏𝒛 𝒅𝒆 𝒆𝒑𝒐𝒄𝒂̆ 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏𝒂̆ 𝒕𝒂̂𝒓𝒛𝒊𝒆 (𝒔𝒆𝒄𝒐𝒍𝒆𝒍𝒆 𝑽‐𝑽𝑰)
Opaiț din bronz scos la lumină în urma săpăturilor arheologice efectuate în vara anului trecut în situl de la Răcari, sub coordonarea arheologului Dr. 𝐷𝑜𝑟𝑒𝑙 𝐵𝑜𝑛𝑑𝑜𝑐, unde a fost descoperit un castru roman cu 4 faze constructive (două de pământ și două de piatră).
𝘋𝘦𝘴𝘤𝘳𝘪𝘦𝘳𝘦𝘢 𝘱𝘪𝘦𝘴𝘦𝘪:
Corpul opaițului este prevăzut cu două volute perforate, arzător prelung cu gura rotundă, toartă în formă de semilună și baza de sprijin înaltă, inelară și profilată. Prezintă un orificiul de alimentare dispus central, cu gura supraînălțată.
În acest caz, s-a optat pentru păstrarea stratului de oxizi la suprafața opaițului, aceștia fiind tratați prin metode specifice restaurării metalelor.
𝐷𝑖𝑚𝑒𝑛𝑠𝑖𝑢𝑛𝑖 : L=10cm; l = 5,5cm; H = 4cm
𝐸𝑡𝑎𝑝𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒:
Tratament de curățire a piesei prin procedee mecanice (perieri cu perii din plastic pentru îndepărtarea depunerilor de sol, apoi cu batoane din fibră de sticlă pentru îndepărtarea compușilor de coroziune, iar la interior prin sablare cu bile din sticlă cu diametrul de 100 microni).
Tratament de inhibare a coroziunii;
Îndreptarea marginilor îndoite, acolo unde s-a produs fracturarea gâtului arzătorului;
Consolidare si completare în zona arzătorului rupt și desprins cu rășină epoxidică bicomponentă Devcon armată cu fibră de sticlă);
Lipirea buzei orificiului de alimentare;
Integrare cromatică a completărilor;
Tratament de protecție și conservarea piesei cu rășină acrilică Incral 44;
În acest moment, piesa se află într-o stare bună de conservare, urmând a fi monitorizată în perioada următoare când va fi depozitată sau expusă.
Material realizat de: 𝑀𝑖𝑟𝑢𝑛𝑎 𝑀𝑖ℎ𝑎𝑒𝑙𝑎 𝐶𝑎̆𝑚𝑖𝑛𝑒𝑠𝑐𝑢, Restaurator metal, 𝐿𝑎𝑏𝑜𝑟𝑎𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑅𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑟𝑒, 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝑂𝑙𝑡𝑒𝑛𝑖𝑒𝑖

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu