duminică, 30 aprilie 2023

Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I

 1. Acum aproximativ 3500 de ani, pe malul râului Moldova, într-un punct de pe teritoriul actualului oraș Roman, o comunitate umană și-a îngropat morții după obiceiul vremii.

Lucrul acesta ar putea să nu pară senzațional, dar dacă ne raportăm la vasele de lut depuse alături de defuncți, vom constata că acestea aparțin unor culturi diferite, deci și unor teritorii diferite.
Descoperirea acestor interesante morminte s-a făcut în timpul unei cercetări preventive coordonată de colegul dr. George-Dan Hânceanu, în anul 2015.

Analiză antropologică: dr. Angela Simalcsik.
Restaurare ceramică: Lăcrămioara Băcăoanu.

#archaeology #prehistory #bronzeage #pottery #Neamț #Roman

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist

2. Tezaur monetar în total de 111 monede romane găsite lângă Arcalia

3. Un tezaur medieval uimitor a fost descoperit în luna martie 2023, în județul Bistrița-Năsăud!

4. Încă de acum 150 de ani exista mențiunea, în răspunsurile la Chestionarul lui Odobescu, referitoare la existența unei ,,cetățui" în apropierea satului Oglinzi, din județul Neamț.

Este vorba de o așezare cucuteniană, din faza A, fortificată cu două șanțuri paralele, din care unul este foarte mare, cel de-al doilea nefiind menționat în literatura arheologică.
Regretatul Gh. Dumitroaia a efectuat în acest sit o cercetare arheologică în anii 1989-1990, cu rezultate interesante, dar care merită reevaluate.
Situl are o importanță aparte și prin aceea că se află la aproximativ 500 m de un izvor de apă sărată.

#archaeology #prehistory #fortifications #Cucuteni #heritage #Neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

5. Spada de bronz cu cupă la mâner de la Lăpuș, descoperită întâmplător în timpul lucrărilor agricole

6. Biografia dispărută a unui mormânt din prima vârstă a fierului de la Ciurel


 


Obiectul ales pentru prezentarea de astăzi a făcut parte din inventarul unui mormânt amenajat într-o groapă simplă în care au fost depuse mai multe vase lucrate fin și o oală borcan care conținea resturile cinerare ale defunctului. Unul dintre acestea păstra și câteva boabe de cereale carbonizate, iar urna funerară se deosebea de restul celorlalte prin dimensiunile reduse și simplitatea ornamentației.
Mormântul a fost descoperit la Ciurel, în anul 1930, de către arheologul român Dinu V. Rosetti și a fost datat în perioada Hallstatt-ului târziu (prima epocă a fierului).
Rezultatele săpăturilor au fost publicate în anul 1935, în Publicațiile Muzeului Municipiului București, cu titlul „Tombes à incinération de l`âge du fer et de l`époque romaine dans la région de Bucarest. Tombe du premier âge du fer, trouvé à Ciurèl” și reamintite în volumul Bucureștii de odinioară. În lumina cercetărilor arheologice, în 1959.
Vasul are formă bitronconică, cu gâtul înalt, ornamentat cu trei caneluri. Corpul cu pereții arcuiți are proeminențe stilizate simetric deasupra diametrului maxim, butoni cilindrici ușor reliefați și apucători dispuse spre partea inferioară.
Ofranda în alimente a fost depusă, în acest caz, direct în groapa funerară, ca substitut pentru lumea de dincolo. Ceramica cândva funcțională în viața de zi cu zi, a fost transferată lumii morților și „scoasă” simbolic din uz prin așezarea cu gura în jos, acoperind ofranda și resturile cinerare ale defunctului. Astfel, memoria celui dispărut, care ne este revelată astăzi prin arheologie, rezida în rânduiala obiectelor și vaselor ceramice depuse.

Dr. Sorin Cleșiu, arheolog,
Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie #MMB

 

Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche.  

7. Tezaur descoperit la Hopârta


 Sursa: Youtube Utilizator: Alba CarolinaTV

8. O nouă descoperire arheologică, făcută în Prahova, zona Măneciu. Obiectele au o vechime cuprinsă între 2500 și 4000 de ani

9. Sticlă din Târgoviștea medievală descoperită în interiorul Curții Domnești. Istoric: „Cioburile aduc noroc”

10. Singura cercetare arheologică sistematică organizată de Muzeul Național Brukenthal în anul 2023 este cea de la Tilișca-Dealul Cățănaș


 

Singura cercetare arheologică sistematică organizată de Muzeul Național Brukenthal în anul 2023 este cea de la Tilișca-Dealul Cățănaș, al cărei responsabil științific de șantier este dr. Gheorghe Vasile Natea. Datată de la mijlocul secolului al II-lea i. Hr până la cucerirea romană, cetatea de la Tilișca Dealul Cățănaș este una dintre cele mai importante din această zonă, deopotrivă ca centru meșteșugăresc și comercial, dar și tribal, fiind, probabil, rezidența unei căpetenii locale înainte de unificarea realizată de Burebista. Alături de fortificații, între descoperirile demne de semnalat sunt cele două morminte de incinerație și cele 14 ștanțe monetare cu 3 manșoane, care atestă faptul că în acest centru se bătea monedă.
Astăzi, am primit cu bucurie vestea că proiectul de cercetarea arheologică sistematică continuă să fie susținut și în acest an prin Planul Național de Finanțare a Cercetărilor Arheologice din România. Mulțumim pe această cale Ministerului Culturii, autorităților locale și tuturor colaboratorilor și voluntarilor care se implică an de an în buna desfășurare a activităților noastre de cercetare.

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

11. Descoperire istorică, de mare valoare, în apropiere de Sebiș: 300 de monede romane, din secolul I, înainte de Hristos

12. Obiectele preistorice de piatră spun o poveste interesantă dacă sunt citite cu atenție urmele de pe ele.

Din săpăturile arheologice efectuate la Răucești (jud. Neamț), în 2015-2018, a fost studiat un lot de piese confecționate din silex, de către colega noastră dr. Măriuca Vornicu, de la Institutul de Arheologie din Iași, care a analizat urmele de folosire întâlnite pe suprafața acestor obiecte.
În acest fel s-a putut stabili modul cum erau utilizate unele dintre aceste unelte de piatră și chiar modul cum erau păstrate.
În literatura arheologică românească astfel de contribuții sunt totuși prea puține, motiv pentru care contribuția noastră sperăm să aducă unele completări necesare.

articolul poate fi consultat aici: https://www.academia.edu/99801262


Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

13. În ultimul deceniu în județul Neamț s-au implementat numeroase proiecte de infrastructură, care au implicat și cercetări arheologice preventive.

O situație de acest fel a existat și la Săcălușești, în comuna Agapia, unde, un proiect pentru extinderea infrastructurii de gaze naturale a impus o cercetare într-un sit cu urme de locuire din epoca bronzului și din prima epocă a fierului.
Împreună cu colectivul care a făcut cercetarea arheologică am publicat rezultatele acestei investigații, care aduc o serie de completări tabloului istoric cunoscut pentru etapele cronologice amintite anterior.
Foto: B. Bobînă, 2021.

Articolul poate fi consultat aici: https://www.academia.edu/99916566

#archaeology #prehistory #bronzeage #site #neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist

14. Este foarte interesant, ca arheolog, când sapi într-o veche așezare umană și ți se conturează în fața ochilor urme de locuire de acum câteva mii de ani.

După ce sapi 40-50 cm și de sub pământ încep să apară urmele unei locuințe de acum 6500 de ani, îți imaginezi cât efort a fost necesar pentru ridicarea ei, câtă agitație trebuie să fi fost în jurul ei, adulți care munceau, copii care se jucau, și poate tragismul momentului când locuința a fost incendiată, sau, de ce nu, ceremoniile cu implicații religioase.
Pentru că munca noastră, a arheologilor și a oamenilor din muzee, trebuie să ajungă la marele public, am publicat anul trecut un articolaș în Revista Magazin istoric despre satul de la Topolița de acum 6500 de ani. 

Articolașul este aici: https://www.academia.edu/99959017

#archaeology #prehistory #publicarchaeology #Neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist

15. Un sit arheologic dintr-un sat din județul Bacău, distrus de localnici ca să își construiască case din lut

16. 599 de denari romani de dinainte de Hristos, descoperiți la Sebiș

17. Ceramic Female Figurine 



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV

43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I

44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II

45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III

46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO

47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I

48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II

49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III

50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I

51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II

52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III

53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu