sâmbătă, 1 aprilie 2023

Peșteman de Vlașca

 

Exponatul săptămânii - ”Peșteman de Vlașca


Vlașca este zona etnografică situată în sudul Munteniei spre Dunăre, numele desemnând ”românimea” în limba vechilor slavi din împrejurimi.
Faima costumului tradițional femeiesc din Vlașca este dată de ”peșteman” – un tip de vâlnic din lână neagră, mărunt încrețit, purtat cu o catrință roșie în partea din față.
Piesa este țesută în două ițe din lână neagră, plisată prin tehnici de coasere, înmuiere în apă și uscare lentă la umbră. În talie, țesătura executată numai din lână roșie este încutată foarte strâns, formând un fel de brâu.
Decorul aflat pe laturile lungi ale ”peștemanului” se compune din registre cu motive geometrice alese cu lână vișinie, roz, albă și maro.
Pe poale apare o bordură din vărgi late roșii, încadrată de motive florale geometrizate, țesute cu lână policromă și paiete metalice.
Piesa prezentată, intrată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța în anul 1998, face parte dintr-o categorie rară de obiecte de port popular deținute în colecțiile muzeale, datorită prezenței rare în zona de proveniență și a vechimii – sfârșitul secolului al XIX-lea.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu