luni, 4 iulie 2022

Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

 1. Medieval metal melting furnace in the area of the former southern entrance of the Drobeta amphitheatre! This is where medieval Severin began! 






Sursa informațiilor Florian Matei-Popescu.

2. Un tezaur de peste 2000 de ani, cu circa 300 de monede romane, descoperit de un căutător de comori

3. Săpăturile arheologice sistematice din Munții Orăștiei se desfășoară în prezent în cetatea dacică de la Luncani-Piatra Roșie 






Săpăturile arheologice sistematice din Munții Orăștiei se desfășoară în prezent în cetatea dacică de la Luncani-Piatra Roșie, unul dintre siturile emblematice ale ansamblului datorită peisajului aparte, topografiei monumentelor antice, precum și importanței obiectelor descoperite. Unul dintre obiectivele campaniei din 2022 constă în documentarea clădirii cu absidă de pe Terasa I, unde cercetările anterioare au dezvăluit un plan complex al edificiului cu arhitectură monumentală.A doua unitate de săpătură a fost deschisă pe platoul cetății, în partea nordică a construcției k-o identificate în anul 1949 de colectivul condus de Constantin Daicoviciu.Extinderea cercetărilor se impune pentru a documenta în detaliu planimetria și pentru a strânge date cu privire la funcționalitatea acestei construcții elaborate.Cercetările arheologice coordonate de Universitatea Babeș-Bolyai sunt finanțate de către Consiliul Județean Hunedoara (Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică), în cadrul colaborării cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei -Cluj-Napoca, Muzeul Civilizației Dacice și Romane - Deva, Muzeul Județean Mureș și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan – București.

Sursa informațiilor Cetatile Dacice

4. Step by step, we are coming to the end of this spring season of excavations. One the most important results are from the northern entrance, where traces of the former timber phase of the Drobeta military amphitheatre are clearly visibles! If indeed, it would have looked like it had been depicted on the Scene C of the Trajan's Column is difficult to say, but now we have direct proves of that timber phase, overlapped thereafter by the stone phase!






Sursa informațiilor Florian Matei-Popescu.

5. Cercetările arheologice preventive derulate de Muzeul Municipiului București în curtea Palatului Nifon


Cercetările arheologice realizate în curtea Palatului Nifon 2022. Plan general realizat cu drona cu marcarea zidurilor și a mormintelor (Th. Ignat).


 Plan de ansamblu cu planul Borroczyn 1846 cu suprapunere a planului cercetărilor arheologice (Th. Ignat). 


Imagini cu morminte identificate în timpul săpăturilor din curtea Palatului Nifon 2022: M15, imagine generală și detaliu cu bumbi identificați în zona mandibulei și a coastelor; M11, M12, imagine generală.

Începând cu luna aprilie, colectivul Biroului Arheologie Preventivă și Sistematică a Muzeului Municipiului București a fost implicat în derularea săpăturilor arheologice preventive desfășurate în curtea Palatului Nifon.
În cursul cercetărilor au fost identificate fundațiile unei clădiri de formă rectangulară, ce are dimensiuni surprinse de circa 10,3 m x 4 m. Clădirea a avut pe partea sudică și o pivniță/fosă cu dimensiuni reconstituite la exterior de 6 x 3 m. Clădirea descoperită arheologic figurează pe planul Borroczyn al Bucureștiului de la 1846. Din punct de vedere al tehnicii de construcție (dimensiuni ale cărămizilor, dar și consistența și compoziția mortarului), clădirea poate fi datată la finalul secolului al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea. Clădirea este compartimentată la interior în două camere despărțite de un hol.
Până la acest moment, în cadrul cercetărilor de la Palatul Nifon au fost descoperite și 19 morminte în conexiune anatomică, plus o serie de reînhumări. Aceste morminte fac parte din cimitirul care a funcționat în jurul Bisericii Doamnei și sunt toate anterioare momentului de construire a clădirii identificate în cadrul cercetărilor. De altfel, zidurile clădirii au afectat o parte a mormintelor, iar unele morminte se află încă sub ziduri. Inventarul mormintelor este sărăcăcios. Au fost identificați bumbi și un ac de păr la mormântul nr. 15, un bumb la M 11, 3 ace de păr la M 8 și o monedă la M5.
Dr. Adelina-Elena Darie
Conservator
Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie #MMB

Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche

6. Berzovia 2022


Berzovia 2022. Șanțul de apărare a castrului Legiunii a IV-a Flavia Felix . Felicitări colegului Iulian Leonti care s-a implicat în mod cu totul excepțional la acest obiectiv antic cu rezultate deosebite pentru istoria Daciei Romane.

Sursa informațiilor Adrian Ardet.

7. Menționat pentru prima dată de Vasile Pârvan, situl preistoric de la Gumelnița ocupă o suprafață de peste patru hectare, cercetat într-o proporție de sub 1%. Cel mai recent proiect de cercetare a demarat în anul 2017 sub coordonarea Muzeul Municipiului București, Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea din București, împreună cu specialiști de la alte instituții din România. Campania arheologică din acest an a început deja de două săptămâni, iar dr. Vasile Opriș, șef Secție Istorie în cadrul MMB, vă oferă o scurtă introducere în istoria sitului și vă va arăta cele mai noi descoperiri. Colectivul de cercetare vă așteaptă vizitele, iar dacă nu ajungeți pe sit, nu uitați că încă puteți vizita expoziția „CIVILIZAȚIA GUMELNIȚA. VIAȚA ÎN SUD-ESTUL ROMÂNIEI ACUM 6500 DE ANI” la Palatul Suțu! #zilelearheologiei #ZEA2022 #Patrimoniu - VIDEO

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

8. Roman water pipe: archaeologist's chalenge photo credit Bunoiu Victor





Sursa informațiilor Florian Matei-Popescu.

9. Rezultatul cercetării arheologice din situl arheologic de la Râmeț. Conferință de presă la Muzeul Național al Unirii

10.Dragi prieteni,
Vă prezentăm șantierul arheologic-școală Ocna Sibiului-Fața vacilor, La făgădău, coordonat de către colegul nostru, Conf.univ.dr. Silviu Istrate Purece.
#arheologie #ulbs #patrimoniusibiu #patrimoniu #conservare #restaurare - VIDEO

Sursa informațiilor Istorie și Patrimoniu - Sibiu.

11. S-a încheiat prima etapă a cercetărilor arheologice la Ardeu







S-a încheiat prima etapă a cercetărilor arheologice la Ardeu din anul acesta. Mulțumim celor care au participat, ne-au vizitat și celor care ne-au urmărit postările!

Sursa informațiilor Iosif Vasile Ferencz.

12. Cimitir vechi de aproape 5.000 de ani, la Râmeț. O echipă internațională de arheologi anunță rezultatele cercetării

13. Movila funerară veche de 5.000 de ani din Apuseni. Ce descoperiri spectaculoase au făcut arheologii

14.Pentru că se apropie momentul începerii practicii arheologice la #ulbs, astăzi vă prezentăm filmul șantierului Păuca-Biserica Ungurească, cercetare aflată sub coordonarea prof.univ.dr.habil. Ioan Marian Tiplic

#arheologie #istorie #patrimoniu #istoriesipatrimoniu #socioumanesibiu #ulbs - VIDEO

Sursa informațiilor Istorie și Patrimoniu - Sibiu.

15. Tezaur din argint descoperit în Maramureş. Vechi de 2.100 de ani, a aparţinut probabil unei preotese


 Sursa: Youtube Utilizator: Maramedia TV oficial

La Valea Chioarului, la începutul lunii iunie, un grup de tineri pasionați de teledetecție au descoperit un tezaur de argint format din brăţări, fibule şi alte podoabe din argint, dar si câteva mărgele făcute din rocă, datând probabil din sec. I î.Hr. Sunt 39 de piese din argint vechi, două seturi complete de podoabe femeiești de peste 2.100 de ani. Cel mai probabil au aparținut unor femei de rang înalt, specialiștii spun chiar că ar fi vorba de preotese dacice. De asemenea, se mai crede că aceste podoabe au fost depuse ca ofrandă zeilor şi nu au fost pierdute sau abandonate. Tezaurul descoperit era îngropat la aproximativ 10 centimetri, lângă un drum vechi, în apropierea localităţilor Fericea şi Curtuiusu Mare, Comuna Valea Chioarului, judeţul Maramureş. Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât este unică din mai multe puncte de vedere. Mai precis, faptul că sunt două seturi, dar şi că sunt seturi complete. „Se mai găsesc tezaure, dar prea puţine seturi complete. De obicei se găseau fie brăţări cu lanţ la gât, fie fibule - broşe cu brăţări. Aici s-au găsit şi lanţ şi fibule şi curea şi brăţări. Sunt două seturi complete de femeie. Şi sunt seturi de femei de cel mai înalt rang”, a declarat Marius Ardelean, muzeograf, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Sursa informațiilor Maramedia TV oficial

16. Tezaur dacic din argint, vechi de 2.100 de ani, descoperit în Maramureș

17. Cercetările arheologice de la biserica evanghelică de la Jelna 










După o săptămână cu temperaturi teribile, cercetările arheologice de la biserica evanghelică de la Jelna au produs deja câteva descoperiri interesante. S-a identificat o piatră funerară de sec. al XVIII-lea, placată în zidul de incintă al bisericii cu caractere gotice târzii, ce urmează să fie descifrată complet. În apropierea acesteia a fost identificat un mormânt probabil de sec. al XVII-lea, din păcate foarte afectat de intervenții ulterioare. În zona zidului de incintă și a turnului bisericii s-a putut determina structura fundațiilor zidului, iar în zona fostei sacristii dispunerea fundațiilor acesteia și puțin din fundațiile bisericii. Bineînțeles un număr însemnat de fragmente ceramice medievale, câteva fragmente de ceramică romană dar și posibile fragmente ceramice preistorice. Din molozul și dărâmătura excavată au fost recuperate o serie de cărămizi medievale cu ștampile sau cifre incizate. Cercetările continuă și săptămâna viitoare, le mulțumim voluntarilor care au rezistat saptămâna aceasta și așteptăm și alții de luni, săptămâna viitoare!

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistrița-Năsaud.

18. Tezaur din argint descoperit în Maramureş, vechi de 2.100 de ani



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu