luni, 18 iulie 2022

𝑇𝑒𝑧𝑎𝑢𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑛𝑒𝑑𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑜𝑑𝑜𝑎𝑏𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑜𝑝𝑒𝑟𝑖𝑡 𝑙𝑎 𝐷𝑒𝑠𝑎, 𝑗𝑢𝑑.𝐷𝑜𝑙𝑗 (𝑠𝑒𝑐.𝑋𝑉𝐼-𝑋𝑉𝐼𝐼𝐼)

 








#𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍𝑶𝒍𝒕𝒆𝒏𝒊𝒆𝒊# 𝑺𝒆𝒄𝒕̦𝒊𝒂𝑰𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆𝑨𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆#𝑬𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̦𝒊𝒂 𝑷𝒆𝒓𝒎𝒂𝒏𝒆𝒏𝒕𝒂̆# 𝑹𝒆𝒅𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒂̆𝑰𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂
𝑇𝑒𝑧𝑎𝑢𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑛𝑒𝑑𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑜𝑑𝑜𝑎𝑏𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑜𝑝𝑒𝑟𝑖𝑡 𝑙𝑎 𝐷𝑒𝑠𝑎, 𝑗𝑢𝑑.𝐷𝑜𝑙𝑗 (𝑠𝑒𝑐.𝑋𝑉𝐼-𝑋𝑉𝐼𝐼𝐼)
𝘛𝘦𝘻𝘢𝘶𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘋𝘦𝘴𝘢 𝘫𝘶𝘥.𝘋𝘰𝘭𝘫, 𝘤𝘰𝘯ț𝘪𝘯𝘦 𝘶𝘯 𝘯𝘶𝘮ă𝘳 𝘥𝘦 18 𝘮𝘰𝘯𝘦𝘥𝘦, 𝘰 𝘣𝘳ăț𝘢𝘳ă ș𝘪 𝘰 𝘱𝘦𝘳𝘦𝘤𝘩𝘦 𝘥𝘦 𝘤𝘦𝘳𝘤𝘦𝘪 𝘥𝘦 𝘢𝘳𝘨𝘪𝘯𝘵, 𝘪𝘯𝘵𝘳𝘢𝘵𝘦 î𝘯 𝘤𝘰𝘭𝘦𝘤ț𝘪𝘪𝘭𝘦 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭𝘶𝘪 î𝘯 𝘭𝘶𝘯𝘢 𝘪𝘶𝘯𝘪𝘦 1955, î𝘯 𝘶𝘳𝘮𝘢 𝘪𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘨𝘢ț𝘪𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘤ă𝘵𝘳𝘦 𝘥𝘰𝘮𝘯𝘶𝘭 𝘐𝘰𝘯 𝘍𝘪𝘳𝘶, 𝘱𝘦 𝘢𝘵𝘶𝘯𝘤𝘪 𝘥𝘪𝘳𝘦𝘤𝘵𝘰𝘳 𝘢𝘭 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪.
În urma cercetărilor a rezultat, că acestea proveneau dintr-o descoperire făcută cu ocazia lucrărilor agricole în apropierea localității doljene Desa, din care au fost recuperate mai multe monede și podoabe.
După determinarea în totalitate a monedelor care compun fragmentul recuperat din tezaurul descoperit la Desa, s-a constatat că acesta se compune din 18 monede emise între anii 1513 și 1720, o brățară și o pereche de cercei.
Nominalurile cuprinse în tezaur sunt polgroşi lituani şi de Schweidnitz, tripligroşi şi dreipölker polonezi, grosetii de Ragusa şi parale otomane.
Cele mai vechi monede din tezaurul de la Desa aparţin emisiunilor de polgroşi din timpul domniei lui Sigismund I, în calitate de mare duce al Lituaniei şi Ludovic II, în calitate de rege al Boemiei, iar cea mai recentă piesă este un grosetto bătut de Ragusa în anul 1720.
Compunerea tezaurului poate fi o reflectare apropiată a ceea ce se afla în circulaţie la sfârşitul domniei lui Constantin Brâncoveanu în zona Dunării oltene.
Majoritatea monedelor prezintă un înalt grad de uzură, ceea ce ne-a condus la concluzia că au avut o intensă circulaţie. Toate monedele sunt perforate fiind folosite probabil ca podoabe şi deci nu se mai aflau în circulaţie în momentul îngropării tezaurului.
Cele două obiecte de podoabă, care constituie nucleul valoric al tezaurului, brățara şi perechea de cercei, se prezintă într-o stare bună de conservare.
Cercei de formă rotundă, cu motive geometrice, incizate şi filigran; în partea inferioară trei pandlocuri cu zale, rozete şi pandantive alungite, la capăt; veriga simplă, circulară este prinsă în două puncte de montură.
Argint aurit, filigranare, cizelare, incizare.
Brăţară deschisă cu corpul masiv şi torsionat, care formează la ambele capete plăci de formă ovală, împărţite în câte două registre de un şir de granule, motive geometrice; mijlocul brăţării este haşurat.
Argint, turnare, batere, incizare.
𝘔𝘰𝘯𝘦𝘥ă 𝘛𝘳𝘪𝘱𝘭𝘶𝘨𝘳𝘰ș 1597 - 𝘚𝘪𝘨𝘪𝘴𝘮𝘶𝘯𝘥 𝘐𝘐𝘐 (1587-1632) ,Polonia
𝘔𝘰𝘯𝘦𝘵ă𝘳𝘪𝘢: Olkusz
Mare Trezorier al Coroanei: 𝘑𝘰𝘩𝘢𝘯𝘯 𝘍𝘪𝘳𝘭𝘦𝘫
Av. SIG.III. D.G. – R. POLONI.M.D.L. Bustul regelui, cu coroană și în ținută de gală, în profil spre dreapta. C.p.
Rv. III, acvila Poloniei, scut încoronat cu armele regelui, călăreț lituanian și legenda GROS. ARG./TR. R. POLO/NI-97, scut cu armele marelui trezorier, având de o parte și alta inițialele marelui trezoriere I-F.
𝘉𝘪𝘣𝘭𝘪𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧𝘪𝘦: 𝘙𝘢𝘥𝘶 𝘎𝘢𝘣𝘳𝘪𝘦𝘭 𝘋𝘶𝘮𝘪𝘵𝘳𝘦𝘴𝘤𝘶, 𝘛𝘰𝘮𝘢 𝘙ă𝘥𝘶𝘭𝘦𝘴𝘤𝘶, 𝘛𝘩𝘦 𝘩𝘰𝘢𝘳𝘥 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘪𝘯𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘫𝘦𝘸𝘦𝘭𝘳𝘺, 𝘥𝘪𝘴𝘤𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘥 𝘢𝘵 𝘋𝘦𝘴𝘢, 𝘋𝘰𝘭𝘫 𝘥𝘪𝘴𝘵𝘳𝘪𝘤𝘵 (16𝘵𝘩-18𝘵𝘩 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘶𝘳𝘺) 𝘪𝘯 " 𝘊𝘰𝘪𝘯𝘢𝘨𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘮𝘮𝘦𝘳𝘤𝘦 𝘪𝘯 𝘴𝘰𝘶𝘵𝘩𝘦𝘢𝘴𝘵 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦",𝘝𝘐,𝘚𝘪𝘣𝘪𝘶,2014.
𝘔𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵 𝘥𝘦: 𝘥𝘳. 𝘙𝘢𝘥𝘶 𝘎𝘢𝘣𝘳𝘪𝘦𝘭 𝘋𝘶𝘮𝘪𝘵𝘳𝘦𝘴𝘤𝘶, ș𝘦𝘧 𝘚𝘦𝘤ț𝘪𝘢 𝘐𝘴𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦-𝘈𝘳𝘩𝘦𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘦, Muzeul Olteniei

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu