duminică, 31 iulie 2022

Diploma militară romană descoperită la Porolissum (com. Moigrad, jud. Sălaj)

 


Diploma militară romană descoperită la Porolissum (com. Moigrad, jud. Sălaj), aflată în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.
Datare: Epocă romană, perioada Principatului, 11 august 106 d. Hr.
Material: Bronz
Dimensiuni: G:143 g; L: 16,50; l: 12,90 cm; Dorificii: 0,45 cm; Hlitere: 0,50 cm
Prin constituţie imperială, emisă în 11 august 106 de către împăratul Traian, pe când se afla în Dacia, la Darnithithi (denumirea redată în forma de locativ), s-a acordat cetățenia romană soldaților din cohorta auxiliară I Brittonum milliaria Ulpia torquata p.f. c.R, pentru meritele deosebite pe care aceștia le-au avut în timpul campaniilor dacice, înainte de finalizarea stagiului obligatoriu (ante emerita stipendia). Constituția a fost publicată oficial în anul 110, în timp ce guvernator al Daciei era Decimus Terentius Scaurianus.
Descoperită întâmplător în anul 1939, în zona centrală a castrului roman de pe Dealul Pomet (Porolissum), diploma îi acordă cetățenie pedestrașului Marcus Ulpius Novantico, fiul lui Adcobrovatus, din Ratae (Leicester de astăzi, Marea Britanie), care cel mai probabil s-a stabilit, odată încheiat serviciul militar, în Dacia la Porolissum, după cum stă mărturie tocmai găsirea diplomei sale aici.
Datorită caracterului excepţional al acestei constituţii imperiale, cetăţenia este acordată doar soldaţilor acestei trupe. O altă prevedere excepţională este faptul că cetățenia nu a fost acordată şi familiei soldaţilor, nefiindu-le acordată nici recunoaşterea unei căsătorii legale (conubium).
Împreună cu alte nouă piese deosebite de patrimoniu privitoare la războaiele daco-romane, diploma poate fi admirată în cadrul micro-expoziției deschisă astăzi, 30 iulie, în Sala Lapidarium, fiind dedicată evenimentului "Lecția de Istorie Vie", realizat de către prietenii și partenerii noștri de la asociația Terra Dacica Aeterna - Filiala București.
Bilete online: https://mnir.booktes.com/#2020-12-07
#MNIR

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu