miercuri, 27 iulie 2022

Pieptar femeiesc – ”scurtacî” (aromâni)

 

Exponatul săptămânii - Pieptar femeiesc – ”scurtacî” (aromâni)
Una din numeroasele piese din lână care compun costumul tradițional femeiesc al aromânilor este pieptarul sau vesta fără mâneci, denumită ”scurtacî”.
Piesele groase de costum ale aromânilor erau confecționate în ateliere specializate sau de către croitori ambulanți, meșteri în arta broderiei cu lână și fir metalic sau a cusăturilor cu șiret și găitane.
Pieptarul din postav negru este decorat urmărind linia croiului, cu șiruri de găitane din lână grena, neagră, albastră și găitane din fir metalic auriu și argintiu, ceea ce îi conferă un caracter ceremonial deosebit. La deschizătura pieptului este aplicată o fâșie din blană de nurcă de culoare neagră și nasturi colorați.
Piesa a fost confecționată de meșteri aromâni grămosteni, în Bulgaria, în al treilea sfert al secolului al XIX-lea și a fost achiziționată în 1974 din localitatea Râmnicu de Jos, comuna Cogealac, județul Constanța.
Prin Ordinul nr. 2168/20.03.2013, poziția 47, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu