miercuri, 27 iulie 2022

Un castron celtic descoperit la Ciumești, punctul Grajdurile CAP

 





Un castron celtic descoperit la Ciumești, punctul Grajdurile CAP
Descoperirea cimitirului de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, datează din anii 60 ai secolului trecut. Cercetările arheologice au fost coordonate de Mircea Rusu de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj Napoca. Din inventarul celor 35 de morminte celtice identificate și cercetate aici, este de remarcat un castron de dimensiuni mai mari.
Vasul, păstrat azi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, are pereții și gâtul arcuit, buza răsfrântă și fundul plat. Profilul vasului este în forma literei S cu bucla inferioară mult arcuită. Înălțimea este de 13 cm, iar diametrul gurii de 14 cm. Pe corp nu prezintă decor, dar sunt vizibile linii orizontale subțiri, ca urmare a utilizării roții de olar la confecționarea vasului. Pasta este de culoarea galben-cenușie iar culoarea exterioară (angoba) gri-cenușie. Vasul a fost descoperit în mormântul de incinerație nr. 20, cercetat în anul 1964. În cuprinsul gropii (de formă oval-alungită cu dimensiunile de 1,15 x 0,82 m) s-au mai găsit, alături de o grămadă de oase calcinate, resturile de la o strachină (nu a putut fi recuperată) și un vas mare, bitronconic, deteriorat aproape complet. Forma vasului este comună în necropolele și așezările LaTènului mijlociu și târziu. Practic, nu există aproape nici o așezare în care să nu se fi descoperit astfel de vase, utilizate la servirea hranei.
Ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor. (Fotografii castroane reconstituite: Terra Celtica)
și Ardeleanu Marius, muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu