marți, 5 iulie 2022

Ultimii dinozauri din Transilvania

 

Vă invităm la o expoziție de excepție – „𝐔𝐥𝐭𝐢𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧𝐨𝐳𝐚𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚”, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț. În #premieră la Piatra-Neamț, publicul va putea admira 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚𝐥𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐭𝐢𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐮 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐥𝐚 𝐬𝐟𝐚̂𝐫𝐬̦𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐂𝐫𝐞𝐭𝐚𝐜𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢:
sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime și 2,3 m înălțime),
ankylozaurul Struthiosaurus transylvanicus,
carnivorul Elopteryx nopcsai și
o reptilă zburătoare – Ornithocheirus sp.
Expoziția va cuprinde și 𝐟𝐨𝐬𝐢𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Zalmoxes shqiperorum, Struthiosaurus, Telmatosaurus transsylvanicus, sau de sauropode și alte reptile, care au fost contemporane cu dinozaurii. Aceste reptile populau în urmă cu ca. 70 de milioane de ani un teritoriu (probabil) insular numit generic „Insula Hațeg”, ce corespunde astăzi Depresiunii Hațeg (în limbaj geologic, Bazinul Hațeg) sau Țării Hațegului, precum și altor părți din Transilvania.
𝐕𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 care va fi susținut de Prof. univ. dr. Vlad A. Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului – Departamentul de Geologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dr. Alexandru A. Solomon, Muzeul Județean Mureș/ Departamentul de Geologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și dr. Ionuț Grădianu, Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț.
𝐕𝐚̆ 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐦 𝐦𝐚̂𝐢𝐧𝐞, 𝟓 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟑:𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚-𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦ 𝐥𝐚 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣!
#cmnn #muzeelecmnn #expozitietemporara #ultimiidinozauriaitransilvaniei

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu