vineri, 1 iulie 2022

Nicolvală dacică, Ilovița, județul Mehedinți

 





#𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍𝑶𝒍𝒕𝒆𝒏𝒊𝒆𝒊# 𝑺𝒆𝒄𝒕̦𝒊𝒂𝑰𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆𝑨𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆#𝑬𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̦𝒊𝒂 𝑷𝒆𝒓𝒎𝒂𝒏𝒆𝒏𝒕𝒂̆# 𝑹𝒆𝒅𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒂̆𝑰𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂
𝘕𝘪𝘤𝘰𝘷𝘢𝘭𝓪̆ 𝘥𝘢𝘤𝘪𝘤𝓪̆, 𝘐𝘭𝘰𝘷𝘪𝓽̦𝘢, 𝘫𝘶𝘥𝘦𝓽̦𝘶𝘭 𝘔𝘦𝘩𝘦𝘥𝘪𝘯𝓽̦𝘪
Nicovală masivă realizată din fier, de formă dreptunghiulară, din a doua vârstă a epocii fierului, descoperită la Ilovița, jud. Mehedinți. Modul de realizare, caracteristicile tehnice și analogiile cunoscute, permit datarea acestei nicovale în intervalul larg cuprins între secolul I a.Ch. și secolul I p. Chr.
Piesa descoperită întâmplător, reprezintă o unealtă de forjă cu destinație de susținere, și se încadrează din punct de vedere tipologic, în a doua categorie de piese de acest gen, (𝘎𝘭𝘰𝘥𝘢𝘳𝘪𝘶, 𝘐𝘢𝘳𝘰𝘴𝘭𝘢𝘷𝘴𝘤𝘩𝘪 1979, p.10-11).
Nicovalele erau utilizate în atelierele propriu-zise de făurărie, iar prezența unei astfel de piese la Ilovița, demonstrează existența unui spațiu destinat practicării metalurgiei fierului în această regiune.
Piesa prezintă în partea inferioară, câte o șănțuire, pe fiecare latură și patru picioare care-i măreau stabilitatea, în locul unde se fixa. Pe una din laturi, la jumătatea dintre partea inferioară și cea superioară, a fost practicat un orificiu adânc, de cca. 1,5 cm cu un diametru de 1,3 cm. Scopul acestuia era de a asigura o mai bună fixare a piesei în timpul lucrului, prin fixarea sa într-un suport special creat.
Partea superioară a nicovalei poartă urme de folosire îndelungată, fiind deformată datorită prelucrării metalelor încinse prin ciocănire pe suprafața sa. Această deformare datorită uzurii, îi oferă un aspect ușor piramidal cu baza mai mare sus.
Dimensiuni: înălțime- 18cm; lungime- 17cm; grosime/lățime- 14cm; greutate- 19 kg.
Piesa se află într-o stare de conservare foarte bună, și în prezent face parte din colecția 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘢.
𝘉𝘪𝘣𝘭𝘪𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧𝘪𝘦: 𝘎𝘢𝘣𝘳𝘪𝘦𝘭𝘢 𝘍𝘪𝘭𝘪𝘱 "𝘖 𝘯𝘪𝘤𝘰𝘷𝘢𝘭ă 𝘥𝘢𝘤𝘪𝘤ă 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘐𝘭𝘰𝘷𝘪ț𝘢, 𝘫𝘶𝘥. 𝘔𝘦𝘩𝘦𝘥𝘪𝘯ț𝘪" , î𝘯 𝘷𝘰𝘭𝘶𝘮𝘶𝘭 𝘈𝘳𝘤𝘩𝘢𝘦𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭 𝘦𝘹𝘤𝘩𝘢𝘯𝘨𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘪𝘳𝘴𝘵 𝘮𝘪𝘭𝘭𝘦𝘯𝘯𝘪𝘶𝘮 𝘈.𝘋. 𝘉𝘳ă𝘪𝘭𝘢, 2016, 𝘱.33-40
Material realizat de: 𝘎𝘢𝘣𝘳𝘪𝘦𝘭𝘢 𝘍𝘪𝘭𝘪𝘱, 𝘮𝘶𝘻𝘦𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧 #SecțiaIstorieArheologie

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu