duminică, 10 iulie 2022

Știați că... 7

Ştiaţi că…
În așezarea de la Derșida, de pe Dealul Balota, au fost descoperite o serie de obiecte arheologice care constituie mărturii ale schimbului la mari distanțe practicat în prima jumătate a mileniului II î. Chr., în epoca bronzului?
Este vorba despre mărgele confecționate din scoici provenite din estul Mării Mediteranei. Surprinzătoare este însă o descoperire a unei cochilii de moluscă ce aparține unei specii care trăiește doar în zona Oceanului Indian.


Derșida, Dealul Balota: Mărgele confecționate din scoici provenite din bazinul răsăritean al Mării Mediterane. Cercetările arheologice au furnizat un număr extrem de mare de astfel de podoabe, atestând poziția importantă a așezării în rețeaua schimbului la nivel supraregional.


Dealul Balota din Derșida - așezare din epoca bronzului (prima jumătate a mileniului II î.Chr.) cu o lungă evoluție a locuirii. În urma săpăturilor arheologice din ani `60 ai secolului trecut s-a stabilit că așezarea are nu mai puțin de cinci etape de locuire succesive. Aici au fost descoperite artefacte de mare valoare arheologică, inclusiv piese care atestă dimensiunea schimburilor la mare distanță practicate în epoca respectivă.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu