sâmbătă, 3 septembrie 2022

Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

1. Descoperire spectaculoasă făcută de arheologi în județul Neamț: „Ne-a pus răbdarea la încercare”

2. Ceramica epocii bronzului din Sălaj (II)

3. Comoara descoperită sub pardoseala Bisericii Stejarul. E biserica din București demolată ca să facă loc Sălii Palatului 

4. Tibiscum, unul dintre primele orașe formate de romani pe teritoriul României, ar putea fi deschis turiștilor

5. Descoperire importantă aproape de Oradea! Un topor din vremea epocii bronzului a fost găsit de membri Asociației Dacia Crisius 

6. Sarmizegetusa Regia








Conservarea și restaurarea fortificației de la Grădiștea de Munte este obiectivul major al proiectului nostru. De aceea este important ca începând cu faza de proiectare, dar și în timpul intervenției propriu-zise, să fie desfășurate cercetări arheologice amănunțite. Datele și informațiile obținute pe această cale ajută la corecta înțelegere a situației din teren și la alegerea soluțiilor optime de conservare, restaurare și punere în valoare a monumentului.
Săpături preliminare au fost întreprinse în 2018 cu ocazia întocmirii documentației de tip DALI care a stat la baza proiectului de reabilitare a zidului cetății de la Sarmizegetusa Regia. Cercetările au fost aprofundate în campania de anul trecut. Timp de peste două luni colegii arheologi de la Cluj-Napoca, Deva și Târgu Mureș au deschis mai multe unități de săpătură pentru a obține cât mai multe informații cu privire la arhitectura și caracteristicile zidurilor antice, ale porților vizibile astăzi în teren, precum și ale drumului pavat care unește fortificația din piatră de zona templelor.
Rezultatele au fost deopotrivă interesante și încurajatoare, furnizând arhitecților de la INP informații inedite cu privire la structura zidului și a masivelor modificări aduse peisajului încă din antichitate. De asemenea, au fost documentate intervențiile în sol efectuate la începutul sec. XIX de către autoritățile imperiale austriece, dar și urmele activităților de restaurare a sitului întreprinse la începutul anilor ’80 ai secolului trecut.
Cercetarea arheologică preventivă va continua și anul acesta. În săptămânile următoare vă vom prezenta, pe scurt, principalele rezultate ale campaniei din 2021.
……………………………………………………..
The conservation and restoration of the fortress from Grădiștea de Munte is the major objective of our project. Therefore, it is important to carry out detailed archaeological research starting with the design stage, but also during the actual intervention. The collected data and information help to properly understand the situation in the field and to choose the best solutions for the conservation, restoration and promotion of the monument.
In 2018, preliminary archaeological diggings were undertaken due to the drafting of the Documentation for Approving Works and Interventions (DALI), which was the basis for the rehabilitation project of the fortress wall from Sarmizegetusa Regia. The research was extended in last year's campaign. For over two months, archaeologists from Cluj-Napoca, Deva and Târgu Mureș opened several excavation units in order to obtain as much information as possible regarding the architecture and characteristics of the ancient walls, the gates which are visible today on the field, as well as of the paved road which connects the stone fortification with area of the temples.
The results were both interesting and encouraging, providing the architects from the National Heritage Institute (INP) with novel information on the structure of the walls and the massive changes performed even since antiquity on the landscape. Furthermore, the archaeologists documented the interventions in the soil carried out at the beginning of the 19th century by the Austrian imperial authorities, but also the traces of the site’s restoration activities undertaken at the beginning of the 1980s.
Preventive archaeological research will continue this year. Therefore, in the coming weeks, we will briefly present you the main results of the 2021 campaign.
EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune
Consiliul Judetean Hunedoara
#eeagrants
#rocultura
#dămviațăcapitaleidaciei
 

 

Sursa informațiilor Capitala Daciei - muzeu viu al patrimoniului cultural european

7. “Doamna cu strungăreață” din București și marele ei secret: sifilisul. Descoperiri uimitoare în necropola bisericii Manea Brutaru din centru

8. Așezare cu 19 locuințe de acum 6.000 de ani, cercetată într-un lan de porumb la Mărgineni

9. Capidava











Încă un an de Capidava s-a terminat. Al 24-lea pentru cercetarea arheologică sibiană dar aproape al 100-lea de „șantier școală”. A fost un an cu studenți cu chef de muncă arheologică și colegi de știință minunați. Mai multe complexe funerare descoperite, cu un inventar destul de bogat și foarte interesant constând din piese de podoabă și accesorii vestimentare, databile în secolul al X-lea și începutul secolului al XI-le dar și într-unele secțiunii depășind stratul roman.
Povestea descoperirilor este una a așezării romane părăsite sup presiunea migrațiilor, una a așezăriilor de tip Dridu dar și a revenirii stăpânirii bizantine la Dunărea de Jos, după anul 971, când în contextul conflictului cu Rusia Kieveană împăratul Ioan Tzimiskes reușește să îl înfrângă la Durostorum/ Silistra pe cneazul Sviatoslav și să refacă vechiul „limes scitic”.
La anul ne apropiem și mai clar de 100 de ani, cu alți studenți cu care vom cerceta în continuare secțiunile sectorului „X – extra muros” ale necropolei medio – bizantine dobrogene. Ne vedem la anul cu micul paradis de pe Dunăre.
 

 

Sursa informațiilor Razvan Pop

10. Șimleu Silvaniei-Cetate/Varhegy



















"Anul acesta, 2022, am încheiat cercetările la Șimleu Silvaniei-Cetate/Varhegy, cu cea de-a 13-a campanile arheologică, la 30 de ani de la debutul acestora în anul 1992. Pentru acest an ne-am propus cercetarea extremității estice a terasei T2 cu atelierul metalurgic dacic (investigat între 1994-1997), în ideea verificării situației arheologice din acest sector neinvestigat. Au fost săpați aproape 70 mp în 6 suprafețe care au surprins nu doar extremitatea estică a terasei T2 ci și capătul aplatizat al fortificației dacice din pământ și lemn datată la cucerirea romană de la începutul sec. 2 d.Chr. Legat de această fortificație este și un craniu uman, descoperit în acest an, care probabil era fixat pe palisada dacică pentru a înfricoșa asediatorii. Totodată au fost descoperite încă 5 monede romane din argint (denari), care fac parte din tezaurul dacic împrăștiat la amenajarea ultimei fortificații, descoperit parțial în anul 2008. Astfel tezaurul ajunge la 27 monede. În capătul estic al terasei cu atelierul metalurgic a fost descoperită ceramică dacică fragmentară modelată cu mâna, grosieră, dar și fină la roata olarului. Totodată au apărut și picuri din argint și bronz, dar și un ciocănel de bijutier din fier, specifice prelucrării metalelor neferoase. În suprafața acestei terase au mai fost descoperite deșeuri din bronz și fier, dar și un număr considerabil de fibule (broșe) din bronz, de proveniență romană de import, care ne duce cu gândul la un spațiu unde meșterii le comercializau. Cercetarea, derulată de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, în cadrul programului Cetățile necunoscute ale Sălajului, finanțat de către Consiliul Județean Sălaj, s-a derulat în perioada 7-22 iulie 2022" - Horea Pop, arheolog #MJIAZ

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.

11. Locuinţă preistorică, veche de 6.500 de ani, descoperită lângă Târgu Neamț

12. Colonia Dacica Sarmizegetusa










În primul oraș al Daciei romane, Colonia Dacica Sarmizegetusa, s-a desfășurat, între 17-31.07.2022, unul dintre stagiile de practică organizate de Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca pentru studenții și masteranzii secției de arheologie.
Studenții au participat la cercetarea arheologică sistematică a unui edificiu public care făcea parte din al doilea for al orașului. Rezultatele săpăturilor contribuie la întregirea imaginii structurii arhitecturale din zona centrală a orașului antic.
În prima parte a stagiului s-au realizat ghidaje ample în situl arheologic și în Muzeul Arheologic Sarmizegetusa. Acestea au fost însoțite de prelegeri legate de istoria Daciei romane, epigrafie, metode moderne de cercetare în arheologie. A fost realizată o excursie tematică la Costești și Sarmizegetusa Regia, în cadrul căreia studenții au participat la prelegeri în domeniul legislației și practicii judiciare din domeniul protecției patrimoniului cultural, din programul ArheoArhitectura - Şcoala de vară Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, ediția a 2-a, organizată de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, în parteneriat cu mai multe instituții.
În cursul săpăturilor arheologice propriu-zise, studenții au fost inițiați în metodologia și practica arheologică, începând cu instrumentele folosite în mod curent în acest domeniu și continuând cu înregistrarea și documentarea prin folosirea celor mai noi tehnologii informatice și din alte domenii conexe. Un loc aparte l-au ocupat aplicațiile practice referitoare la orientarea în carieră, aplicații pentru proiecte de finanțare, comunicarea publică în domeniul arheologiei și a științei în general și importanța acesteia în societate.
Stagiul s-a încheiat printru-un colocviu informal de practică în care s-au discutat fișele individuale, intențiile și proiectele fiecărui student și resursele puse la dispoziției online, respectiv modalitățile de îndrumare și colaborare care vor putea fi folosite în cursul viitorului an.

 

Sursa informațiilor Facultatea de Istorie si Filosofie UBB

13. 𝐒̦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐓𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭̦𝐚



𝐒̦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐓𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭̦𝐚 se apropie de final, campania de cercetări din această vară fiind una prolifică. A fost investigată o a #cincea locuință specifică 𝐜𝐢𝐯𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐏𝐫𝐞𝐜𝐮𝐜𝐮𝐭𝐞𝐧𝐢, dar au fost identificate și o serie de alte complexe arheologice eneolitice.
Cercetările au oferit #rezultate dintre cele mai bune, care confirmă că situl de la Topolița este unul ce merită să fie studiat cât mai bine. Dintre descoperirile din această vară amintitm mai multe 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐞𝐭𝐞 𝐮𝐦𝐚𝐧𝐞, 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐭, 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐝𝐨𝐚𝐛𝐚̆ 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐥𝐚𝐬̦𝐢 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥, 𝐜𝐞𝐫𝐚𝐦𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚̆, 𝐝𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐮𝐧 𝐦𝐢𝐜 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐮𝐩𝐫𝐮.
Mulțumim tuturor colaboratorilor la această cercetare: muncitori, voluntari, oameni de presă și sponsori.
#cmnn #muzeelecmnn #arheologie #cucuteni #topilita

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

14. Cercetare arheologică interdisciplinară a sitului Şoimeni ”Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita






În perioada iunie-iulie 2022, echipa de arheologi din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, coordonată de dr. Valerii Kavruk (în calitate de responsabil științific) și formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ștefan, dr. Maria-Magdalena Ștefan și drd. Puskás József, a încheiat prima etapă de cercetare arheologică interdisciplinară a sitului Şoimeni ”Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita.
Situl este cunoscut și cercetat de MNCR și alte instituții partenere din țară și străinătate încă din perioada 1999-2019. În cadrul proiectului HiLands s-au realizat cercetări de teren în perioada 2019-2022 cu rezultate semnificative pentru toate etapele de locuire a sitului și a zonelor învecinate. Au fost descoperite și cercetate complexe arheologice atribuite culturilor: Cucuteni-Ariușd, Bodrogkeresztur, Coțofeni, Jigodin, Costișa-Ciomortan, Wietenberg, La Tene și Perioadei Postromane (Sec. IV d. Hr.).
În Campania din anul 2022 au fost descoperite și cercetate 6 șanțuri care înconjurau situl în zona de nord, nord-est și est, acestea nefiind contemporane. În prezent se documentează materialele arheologice descoperite (ceramică, obiecte de piatră, os etc.) și s-au prelevat probe de lemn ars și os pentru a fi trimise la analize de radiocarbon în vederea determinării vechimii lor.
În perioada lunii august 2022, este planificată etapa a II-a de cercetare a sitului de la Şoimeni ”Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita.
Mai multe informații aflați accesând linkul de mai jos:
https://muzeu.mncr.ro/.../117-calatorii-in-trecut...
 

 

Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

15. Morminte din epoca bronzului descoperite în localitatea Blejoi (Prahova)
























Câmpia din apropierea Ploieștiului era cu milenii în urmă un adevărat câmp al morților. Sute de movile din pământ (denumite tumuli), au fost ridicate de către comunitățile umane aflate la începutul epocii bronzului. Tumulii sunt monumente funerare construite din pământ în care erau îngropați oamenii acum aproape cinci milenii, după un ritual specific comunităților umane din epoca bronzului. În secolele recente aceste câmpii au fost exploatate agricol, iar în prezent devin terenuri deschise investițiilor industriale sau imobiliare.
În săptămânile trecute o echipă de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, condusă de cercetătorul dr. Alin Frînculeasa, a realizat săpături arheologice preventive în localitatea Blejoi, în apropierea zonei comerciale Jumbo-Auchan. Au fost cercetați doi tumuli din epoca bronzului și au fost descoperite trei morminte, unul în prima movilă, alte două în cea de-a doua. În prima movilă a fost descoperit un mormânt atribuit unui adult de sex masculin. În cea de-a doua movilă, care avea înălțimea de circa 1 metru și diametrul de 30 metri, în primul mormânt de copil a fost descoperit un inel de bulcă din aur și un bulgăre de ocru roșu, o vopsea naturală, simbol al puterii și vitalității. Este prima piesă modelată din aur descoperită în tumulii din apropierea orașului Ploiești. În al doilea mormânt au fost descoperite resturile a doi indivizi, dintre care unul era copil și celălalt un adult, ale cărui oase fuseseră strânse într-o latură a gropii pentru a face loc depunerii copilului înmormântat ulterior. În mormânt a fost descoperit un vas din lut, două mărgele din scoică și urme de cupru.
 

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

16. Investigații arheologice din această campanie de la Roșiori, Neamț 














Imagini de șantier cu ultimele investigații arheologice din această campanie de la Roșiori, Neamț (responsabil științific, cercetător dr. George-Dan Hânceanu). Mulțumim tuturor celor implicați în buna desfășurare a lucrărilor din acest an!

 

Sursa informațiilor Arheologie la Roman.


Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu